Létrehozva: 2021.08.13.

Bedőlt a nyaralás, mert nem létezett a lefoglalt szállás – Ezek a hatóság tanácsai

Minden adott volt a nagyszerű nyaraláshoz, csak a lefoglalt szállás nem. Dühítő helyzetbe került a magyar pár, a történetük kapcsán megkerestük a hatóságot.

Szilvia és András ráfizetésbe torkollt álomnyaralásának története, melyben nem létezett a lefoglalt szállás, sok olvasónknál kiverte a biztosítékot.

Mint megírtuk: a pár rövid keresgélés után Artemidára, egy Athénhez közeli kis városkát választotta idei nyaralása helyszínéül. A szállást a booking.com oldalán foglalták le és fizették ki. Ám csak Görögországban derült ki, hogy az adott szálláshely valójában nem létezik! Így a pár saját költségén, a tervezettnél és befizetettnél jóval drágábban tudott csak szállást találni a településen. Már az is hosszas reklamációjukba került, hogy a befizetett összeget visszakaphassák, azt pedig egyenesen vérlázítónak találták, hogy a cég mindössze 70 eurónyi kártérítéssel akarta kiszúrni a szemüket.

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

Hiába a sokadik megkeresésük, mint mondják: a booking.com gyakorlatilag nem reagál, pedig a lefoglalt szállás miatti bonyodalmak hozzájuk vezethetők vissza. Budapest Főváros Kormányhivatalának Fogyasztóvédelmi Főosztálya ugyanakkor hosszas választ írt a Ripost.hu megkeresésére.

A következő, sok olvasónk számára is hasznos választ kaptuk tőlük a booking.com oldal kártérítés fizetési gyakorlatával kapcsolatos levelünkre.

„Amennyiben a fogyasztó – a szerződés hibás teljesítése miatt – kártérítési vagy pénzvisszatérítési igényt kíván érvényesíteni egy vállalkozással szemben, akkor ebben a kérdésben a Polgári Törvénykönyv 1:6. §-ára figyelemmel a bíróság jogosult dönteni, mint szerződéses jogi tárgyban.” – írják. Ugyanakkor megjegyzik, létezik ingyenes lehetőség is.

Képünk illusztráció
Fotó: 123RF / 123RF

„Az igényérvényesítés másik lehetséges eszköze a Békéltető Testület előtti ingyenes eljárás kezdeményezése, melynek keretében egyszerűen, gyorsan oldható meg a felek közötti jogvita. Online szolgáltatási szerződéssel összefüggő határon átnyúló fogyasztói jogvita esetén az eljárásra a lakóhely szerinti békéltető testület illetékes.

Egyebekben a fogyasztóknak lehetőségük van az Online Vitarendezési Platform igénybevételére is, melynek keretében online vásárlás esetében online lehet a vitarendezési eljárást kezdeményezni. Erről az ITT kapható bővebb tájékoztatás.”

S hogy mit tehetünk, ha az érintett vállalkozás székhelye nem Magyarországon, hanem az Európai Unió valamelyik tagállamában található?

„Határon átnyúló fogyasztói jogvita esetén, abban az esetben, ha a kifogásolt vállalkozás székhelye az Európai Unió valamely tagállamában, az Egyesült Királyságban, Norvégiában, illetve Izlandon található, a magyarországi lakcímmel rendelkező fogyasztónak lehetősége van az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezetében működő Európai Fogyasztói Központhoz (a továbbiakban: EFK) fordulni. Az EFK ingyenesen segít a külföldi céggel való kapcsolatfelvételben, a fogyasztó és a vállalkozás közötti vita rendezésében, továbbá tájékoztatást nyújt a jogérvényesítési lehetőségekről is.

A fogyasztóvédelmi hatóság jelen esetben a panaszkezelést, illetve a tájékoztatást ellenőrizheti. A vállalkozásoknak az írásos fogyasztói panaszokra 30 napon belül érdemi választ kell küldeniük. A megtévesztő tájékoztatás kapcsán vizsgálhatja a hatóság, hogy elkövetett-e tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot a vállalkozás azzal, hogy nem aktuális információt jelenített meg az oldalon.” – tájékoztat a Budapest Főváros Kormányhivatalának Fogyasztóvédelmi Főosztálya.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rossz hírt kaptak a nyaralni vágyók - több üdülőhelyet is érinthet a rendelet

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

life.hu

Esküvői játékok, amik összehozzák a násznépet a nagy napon

vg.hu

Csányi Sándor bejelentette: története legnagyobb bevásárlására készül az OTP – ugrik az árfolyam

metropol.hu

Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna