Létrehozva: 2021.05.31.

Védettségi igazolás: újabb országgal köthetünk kétoldalú megállapodást

Orbán Viktor Wolfgang Sobotkával, az osztrák törvényhozás, a Nemzeti Tanács elnökével tárgyalt Budapesten, több téma is előkerült.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Wolfgang Sobotkát, az osztrák törvényhozás, a Nemzeti Tanács elnökét, akivel a koronavírus-járvány elleni sikeres magyarországi és ausztriai védekezésről, valamint az újra erősödő illegális migrációról is tárgyaltak – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor kifejtette: Magyarországon az oltásoknak köszönhetően megkezdődhetett a korlátozások fokozatos enyhítése, és most már a legjobbak között vagyunk Európában az átoltottságot és a korlátozó intézkedések feloldását tekintve. Örömmel látjuk – folytatta –, hogy Ausztria is fokozatosan visszatér a normális élethez, és ismét be lehet utazni az országba turisztikai céllal is.

Orbán Viktor és Wolfgang Sobotka (Fotó: MTI)

A tárgyaláson elhangzott: az európai COVID-útlevél bevezetéséig még hosszú hetek lehetnek hátra, addig is érdemi áttörést a védettségi igazolásaink kölcsönös elismerése jelenthet, s erről Magyarország kész kétoldalú megállapodást kötni Ausztriával is.

Orbán Viktor és Wolfgang Sobotka megbeszélésén szó volt az újból felerősödő illegális migrációról is. Hangsúlyozták: a járvány miatt csak átmenetileg csökkent a migrációs nyomás; rövid időn belül ismét jelentősebb migránsáradat érkezhet az Európai Unióba, ezért fontos a külső határok megerősítése, védelme.

A magyar kormánytól kapott felhatalmazás alapján a külgazdasági és külügyminiszter tovább folytatta a kétoldalú tárgyalásokat a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról.

Az egyeztetések alapján a következő tizenkettő országgal született megállapodás az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről – a Magyarországon felhasználásra kerülő valamennyi vakcinával történt oltás esetében –, valamint egymás állampolgárainak beengedéséről:

- Bahrein

- Csehország

- Észak-Macedónia

- Georgia

- Horvátország

- Moldova (2021.06.01-től)

- Mongólia

- Montenegró

- Románia

- Szerbia

- Szlovénia

- Törökország.

A magyar állampolgárok a fenti országokba – védettségi igazolvány birtokában – szabadon utazhatnak. Az utazási feltételek pontos részletezése a Konzuli Szolgálat honlapján (www.konzuliszolgalat.kormany.hu) olvasható.

Május 22-én elértük az ötmillió beoltottat, így Magyarországon előbb indulhatott újra az élet és a gazdaság, mint az európai uniós országok többségében. Míg hazánkban már eltörölhettük az éjszakai kijárási tilalmat, addig több más országban továbbra is érvényben van a lakhelyelhagyás időbeli korlátozása.

Franciaországban este 9 órától reggel 6-ig tart a kijárási tilalom, ez alól a munkavégzés, egészségügyi és családi szükséghelyzet adhat felmentést, illetve szabad a háziállatok sétáltatása is a lakóhely közelében. A tervek szerint június 9-től este 11 órára módosul a kijárási korlátozás kezdete, teljes eltörlését pedig június 30-tól tervezik.

Olaszországban, ha jól alakulnak a számok, a kormány csak június 21-én tervezi megszüntetni az éjszakai kijárási tilalmat a járványügyi szempontból alacsony kockázatú területeken. Legutóbb május 18-án enyhítettek a szabályozáson, ennek értelmében csak a szükséges feladatot ellátók és a munkába menők tartózkodhatnak kint este 10 és reggel 6 óra között.

Görögországban éjjel fél 1 és reggel 5 óra között van érvényben kijárási korlátozás, a szabályozáson legutóbb május 14-én lazítottak.

Németországban legkésőbb június 30-ig érvényben van az országos korona-vészfékrendszer, ami alapján a fertőzöttségi ráta 100-as értéke felett kijárási korlátozás van érvényben az adott körzetben, este 10 órától reggel 5-ig. Kivételt ez alól a munkavégzés, egészségügyi okok, az egyéni séta vagy sport jelenthet. A betegségen már átesett vagy beoltott, védett személyek felmentést kapnak a kijárási korlátozás alól. Jelenleg összesen hat ilyen körzet van az országban, Baden-Württembergben, Bajorországban és Thüringiában.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megőrlülnek a vásárlók az IKEA 140 forintos akciójától

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

magyarnemzet.hu

Vitézy: Karácsony most mutatta meg, miért kell őt leváltani

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

mandiner.hu

Magunkhoz láncolnánk: élethosszig tartó szerződést kötött Marco Rossi Csányi Sándorral?

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett