2 éve

Csótányinváziót okozott a koronavírus a magyar városokban

Sorra hívják a csótányirtókat a kétségbeesett lakók: az undorító bogarak mindent elárasztanak. Egyébként is ilyenkor van a szezonjuk, de most sok társasház elhalasztotta az esedékes tavaszi rovarirtást, ráadásul sok a kiadatlan lakás, üresen álló iroda, a szemét viszont több lett, mivel mindenki otthon volt a koronavírus-járvány miatt.

Egy budapesti, belvárosi nő panaszkodott a Ripost-nak: reggel, amikor a teraszán kávézott, egy tetemes méretű csótány pottyant ki a nadrágszárából.

Rengeteg az üres lakás

„Felordítottam, iszonyú volt! Még mindig borsózik tőle a hátam. Tele van velük az udvar, minden” – mesélte. A házukban a lakások 70 százaléka üresen áll, mivel korábban turistáknak adták ki, de most nincs bérlőjük. – „Csak páran maradtunk itt, a belvárosban. Meg a csótányok” – tette hozzá elkeseredetten.

A közös képviselőhöz fordult, ő hívta a csótányirtókat. Forray M. Antónia is közös képviselő a fővárosban, azt mondja, sajnos Budapesten jelenleg tényleg csótányinvázió van.

A közös képviselőhöz érdemes fordulni

„Több helyen is el kellett rendelnem irtást az elmúlt héten. Pedig nálunk a járvány idején is beengedték a lakók a rovarirtókat. A kollégáimtól tudom, hogy sok helyen féltek az emberek attól, hogy idegen megy be az otthonukba, emiatt inkább nem kérték a rovarirtást. Így most már jóval nehezebb lesz a dolguk, és hosszabb ideig tarthat, hogy a bogarakat kiirtsák, illetve kiűzzék a házakból.”

A rovarirtó cégek is arról számoltak be a Ripost-nak, hogy 30-40 százalékkal kevesebb megrendelést kaptak idén tavasszal, mint más években. Most bezzeg, amikor már megjelentek a bogarak, nem győzik a munkát.

Eddig a vírust irtották, most a bogarakat

„Lakótelepeken, belvárosi nagy házakban, irodaházakban könnyen elszaporodnak a rovarok, ha nincs rendszeres irtás – mondta az Abatox Kft. munkatársa. „Sok társasház, de intézmények is elhalasztották inkább a mentesítő munkálatokat. Pedig mi betartottuk a járványügyi előírásokat.”

A cég koronavírus elleni fertőtlenítést is vállalt, munkatársuk szerint ez is közrejátszhatott abban, hogy volt olyan ház, ahol a lakók nem szívesen látták őket: azt hitték, hogy a vírussal fertőzött területen járva megfertőződhettek. Pedig aki teljes védőfelszerelésben épp a fertőtlenítést végzi, az védettebb, mint egy átlagos járókelő.

„Most bezzeg egyre többen hívnak, múlt hét óta sorra jönnek a megrendelések” – számolt be. „A gond csak az, hogy egészen másfajta eljárást igényel, amikor már megjelentek a csótányok, mint amikor még megelőzésképpen dolgozunk. Igyekszünk mindenhová minél előbb eljutni, tudjuk, hogy milyen kellemetlen ez a lakóknak.”

Az alattunk, fölöttünk lévő lakásban is irtani kell A konyhai csótány az egyik legelterjedtebb kártevő rovarfaj és különös közutálat övezi. Szerves hulladékokkal táplálkozik, beszennyezi az élelmiszereket. Jól tűri az éhezést, ellenálló, ráadásul gyorsan szaporodik: egy nőstény 16-24 petét is rak. Az irtás általában elsősorban ezek elpusztítására irányul. Fölfelé gyorsan terjeszkedik a lakások között, ezért ha egy lakásban megjelenik, az alatta és fölötte lévő lakásban is számítani lehet rá. Éppen ezért csak akkor hatékony ellene a fellépés, ha minden lakásban elvégzik az irtást.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!