2 éve

Bajban a magyar munkavállalók? Először a külföldieket rúgják ki a német cégek

Németországban is sok ember vesztette el az állását az elmúlt pár hónapban a koronavírus-járvány következtében. Az aktuális számok azt mutatják, hogy a bevándorlók jártak a legrosszabbul.

A Zeit nevű német hírportál szerint kezdhet kialakulni a németek körében az a közvélekedés, hogy a koronavírus-járvány alatt nem is szűnt meg olyan sok munkahely, mint ahogy azt korábban várni lehetett. Erre az a magyarázat, hogy a legfrissebb statisztikákat áttanulmányozva azt láthatjuk, hogy az elmúlt két hónapban elsősorban az országban élő menedékkérők vesztették el a munkájukat. Nincsenek sokkal jobb helyzetben a Németországban dolgozó külföldi munkaerők sem.

A német cégek a külföldieket küldik el előbb.
Fotó: AFP

Egész pontosan négyszer annyi nem német állampolgár vesztette el az állását márciusban és áprilisban, mint ahány német ember. Ha még alaposabban megvizsgáljuk a számokat akkor azt látjuk, hogy az uniós állampolgárok körében 0,9 százalékkal nőtt a munkanélküliség az említett két hónapban, míg a háborús- és konfliktus zónákból érkezőknél ugyanez az arány 5,1 százalék.

Ennek hátterében az állhat, hogy egy magyar vagy lengyel munkás jobb képesítéssel rendelkezik és fontosabb munkát végez általában, mint egy szíriai vagy afgán munkás. Így érthető, ha az utóbbiaktól válik meg először egy vállalat. A német munkaerő piacot elemző szakemberek egyébként azt várták, hogy az idei év végére, a 2015-ben Németországba érkező több mint egymillió migráns fele dolgozik majd bejelentett munkahelyen. Ez az illúzió azonban most a válság hatására már csak vágyálomnak tűnhet.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!