Létrehozva: 2020.02.03.

Soros-barát ügyvédek hatalmasat kaszáltak a börtönbizniszen

Viszonylag kevés jogász foglalkozik a fogva tartási körülmények miatt indítható kártérítési ügyekkel, az Origó birtokába jutott adatokból azonban kiderül, Magyar György irodája az egyik legnagyobb haszonélvezője a börtönbiznisznek.

Szerző RIPOST

Viszonylag szűk azoknak az ügyvédi irodáknak a köre, amelyek jelentősen profitáltak a börtönbizniszből – derül ki az Origó összeállításából. A portál birtokába került dokumentumokból azt lehet kiolvasni, hogy több, a baloldalhoz köthető, illetve Soros György alapítványa által támogatott civil szervezethez kapcsolódó ügyvéd is komoly bevételekre tehetett szert a magyarországi fogvatartottak jogi képviselete révén.

Mint ismeretes: mintegy 12 ezer beadvány érkezett a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB), amely többnyire 1,5–8,5 millió forint közötti összeget ítél meg egy-egy fogvatartottnak a rossz börtönkörülmények miatt. A 2018-as országgyűlési választásokon az MSZP–Párbeszéd parlamenti képviselőjelöltjeként induló Magyar György irodája az egyik legnagyobb haszonélvezője ennek a börtönbiznisznek. Több mint négyszáz kártérítési ügyben képviseltek fogvatartottakat, amelyek során 540 millió forintot meghaladó kártérítési összeg megfizetésére kötelezték a magyar államot.

Egy másik, a balliberális oldalhoz köthető ügyvéd, aki jelentős összegekhez juthatott a börtönbiznisz révén, Fahidi Gergely.

Ő az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesületben is tevékenykedik, és korábban a Magyar Helsinki Bizottsággal is együttműködött. Egy 2018-ban a HVG-ben megjelentetett publicisztikában pedig az ellenzéki képviselők MTVA-s botránya kapcsán a rendőrök beavatkozását az 1944-ben történt zsidóüldözésekhez hasonlította. Fahidi Gergely irodájának is fél­milliárd forintot meghaladó kártérítési összeget sikerült kiperelnie a bűnözők javára, akiket több mint háromszáz ügyben képviseltek.

A Cech ügyvédi iroda 360 millió forintnyi kártérítést szerzett meg ügyfeleinek. Cech Andrásnak, az iroda vezetőjének neve több politikai vonatkozású ügyben is a nyilvánosság elé került az elmúlt években. Ő képviselte pél­dául Baka Andrást, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökét az EJEB előtt. Tavaly augusztusban egy az Indexen megjelent cikkben pedig úgy fogalmazott a fogvatartottaknak járó kártérítésekkel kapcsolatban, hogy „az államnak is vannak kötelezettségei, melyeket ha megsért, azért vállalnia kell a felelősséget”. A cikk szerint Cech András irodájának négyszáz, a rossz börtönkörülmények miatt indított folyamatban lévő kártalanítási ügye volt 2019 nyarán.

A Magyar Ügyvédi Kamara hivatalos adatbázisa alapján Cech András munkatársa Várhalmy Balázs és Szegi Péter is. Előbbi 2014 és 2015 között fél évet a Magyar Helsinki Bizottságnál volt gyakornok, utóbbi pedig a Társaság a Szabadságjogokért munkatársaként is tevékenykedett.

Mindenképpen említésre méltó még a sajtóban többször is szereplő Karsai Dániel: ügyvédi irodája partnerei között megtalálható a Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság is. Karsai Dániel 86 millió forintnyi kártérítést szerzett ügyfeleinek, akiket 83 ügyben képviselt. Ő védte Strasbourgban a bíróság nagykamarája előtt azokat az ellenzéki képviselőket is, akik alpári feliratokat tartalmazó molinókat mutattak fel a parlamentben.

 

Szerző RIPOST

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb fogadást tartott Pressman, mutatjuk kiket hívott meg

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

magyarnemzet.hu

Az Iszlám Állam radikális rendszerét hoznák el Európába? – szakértőt kérdeztünk + videók

life.hu

Cher elárulta, miért bukik a nála sokkal fiatalabb férfiakra: mostani szereme csak 38 éves

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél