Létrehozva: 2020.02.17.

A DK állami pénzből fizeti csókosait

A Gyurcsány-kormány idejéből ismert két régi bizalmas, Dessewffy Tibor és Ficsor Ádám érdekeltségeit hizlalta leginkább az elmúlt másfél évben a DK-képviselőcsoportja – olvasható a HVG.hu-n.

A 9 fős DK-s képviselőcsoport 164 szerződéssel megközelítőleg 240 millió forintot költött húsz hónap alatt. Az elszámolást annyi hibával és olyan kaotikus formában kapta meg a HVG a képviselőcsoporttól, hogy abból lehetetlen pontos összeget számítani. A keretnek viszont tetemes része jutott Gyurcsány Ferencéknél is a pártközpont, és a pártelnök bizalmasai közelébe.

A képviselőcsoportok közpénzből fedezik a működésükkel járó kiadásokat. Ennek mértéke havonta a képviselői tiszteletdíj (989 700 forint) tízszerese, plusz a frakcióhoz tartozó képviselőnként kormánypártoknál a tiszteletdíj 30, ellenzékieknél a 40 százalékának megfelelő összeg. A pénzből elvileg a parlamenti, politikai tevékenységüket kell fedezni, de a valóságban nem korlátozza semmi, hogy mire költik.

Egymással párhuzamos feladatokra például három olyan vállalkozás kapott kiugró összegű megbízást, amelyek közvetve vagy közvetlenül kötődnek a DK-elnök régi barátjához-harcostársához, volt kommunikációs tanácsadójához, az ELTE Digitális Szociológia Kutatóközpontját vezető Dessewffy Tiborhoz.

Dessewffy Tibor és Molnár Csaba (Fotó: MTI/Beliczay László)

Az egyik ilyen a Big Data Analytics Kft, amelynek tulajdonos-ügyvezetője Dessewfyt. A cég nagyjából az EP-választási kampány idején négy hónapra 32,9 millió, tehát havi közel nyolcmillió forintért szerződött a képviselőcsoporttal. A feladata pedig: a DK országgyűlési képviselőinek közösségi médiában, különösen a Facebookon történő megjelenésének, valamint közösségi média-tartalmainak koordinálása, e tartalmak gyártása, illetve stratégiai tanácsadás és gyakorlati segítségnyújtás a politikai üzenetek választókhoz való eljuttatásában, beleértve az üzenetek Facebookon történő eljuttatásának lebonyolítását.

Majdnem ugyanerre a 2019 elejétől júniusáig tartó időszakra szólt az SGP Analytics Kft megbízása is, 38,5 millió forintért. A cég feladata részben átfedi, részben kiegészíti a Big Datáét:

A hírhedt magyarországi offshore-paradicsomba, Újlengyelbe bejegyzett cég tulajdonos-ügyvezetője a kft. 2019-es név- és tulajdonosváltásáig az a Suga Gábor Patrik volt, akinek másik cége, az ugyanezen címre bejegyzett Marketing and Analytics Kft. – mit ad ég – 2019 júliusa és decembere között 25,3 millió forintért szintén nemhogy hasonló, hanem teljesen azonos feladatokra szerződött a DK-frakcióval. Sőt, tavaly decemberben egy újabb, ez év januárjától júniusig szóló megbízást is kötöttek a céggel, az eddigieknél is magasabb összegért, 43,1 millió forintért.

Az OH-tól kapott összesítést böngészve akkor vetődött fel először, hogy valami nem stimmel a DK elszámolásával, amikor feltűnt, hogy a három, legnagyobb megbízást kapó vállalkozás megbízásainak összege nem egyezik a parlament honlapján található összesítéssel. És nem csak kicsit: míg a Big Datánál egy négy hónapos időszakra 6,49 millió forintos megbízási díj szerepelt, az Országgyűlés honlapja szerint ebben az időszakban valójában 38,5 millió forintot kapott a cég, és ugyanilyen, nagyságrendi különbségek voltak a többi cég esetében is. Czeglédy Csaba megbízásánál fél évre például ugyanígy mindössze 700 ezer forint állt a kapott táblázatban, ami gyanúsan alacsonynak tűnt, ezért emailben kérdeztük meg a politikust, hogy nem havi díjról van-e szó – és mivel igennel válaszolt, felvetődött, hogy a hosszabb időszakra szóló megbízásoknál mindenütt havi összegeket szerepeltetett a DK, anélkül, hogy hozzábiggyesztette volna a /hó –megjegyzést, mint a többi frakció. A javítást kérő levelünkre érkezett válaszból ugyanakkor, ha lehet, még nagyobb káosz kerekedett: a DK ebben gyakorlatilag több tételnél is elismerte, hogy a honlapra hibás adatokat töltött fel, vagy el is mulasztott feltölteni egy nagyobb összegű szerződést, a havi adatokat mutató táblázat helyett pedig küldött ugyan egy végösszegeket mutatót, csakhogy az eredeti, 164 soros excel-tábla helyett a javítás mindössze 95 sorosra sikerült, vagyis közel 70 tétel kimaradt belőle.

Micsoda véletlen, a 2009-ben titokminiszterré is kinevezett Ficsor Ádám (akinek még az esküvői tanúja is Gyurcsány volt) egy 2016 októberi eseménymeghívó tanúsága szerint az elsőként említett, 38,5 milliós DK-megbízást magának tudó Big Data Analytics munkavállalója volt.

A Big Data, a Marketing and Analytics és az SGP Analytics hármasának összességében csak 2019 végéig közel 100 millió forintot fizetett ki a DK-frakció.

Gyurcsányék szépen tejelnek a haveroknak

Arról, hogy a kormányoldalnál nagyságrendekkel szűkösebb erőforrásokkal gazdálkodó ellenzéki összefogás az interneten (egész pontosan a Facebookon) mennyire durván megverte a kormánypártokat a tavalyi önkormányzati választási kampányban, január elején az Átlátszó elemezte ki részletesen. A cikkből az is kiderül, hogy a siker egy bizonyos, a közösségimédia-felhasználók adataira politikai kampányfegyvereket építő Datadat cégcsoportnak volt köszönhető. A fentiek után talán már nem meglepő, hogy a Datadat Professional Kft. ügyvezetője és egyik tulajdonosa Ficsor Ádám, de tulajdonos benne Dessewffy Tibor, sőt Ebit Consulting nevű cégén keresztül Bajnai Gordon is.

A céges megbízások negyedik nagy és – konkrétan is – pártközeli kedvezményezettje a DÉKÁ Rendezvény Kft, amely a Demokratikus Koalíció saját, a pártirodáival azonos székhelyen működő cége. A szerződések furcsasága, hogy a 2018 júliusa óta a DÉKÁ minden áldott hónapban adott le számlát havi 1,25 és 1,85 millió forint + áfa közötti összegekről, ám míg az egyik hónapban a DK-s képviselők munkáját segítő sajtókommunikációért volt felelős a cég, a következőben már a képviselők fogadóóráinak szervezéséért, majd a képviselők média megjelenéseinek figyeléséért és annak összefoglalójáért, aztán „MESSENGER-TALÁLKOZÓ” keretében szervezett képviselői vagy karitatív programokért.

A sokféle és majdnem kéttucat képviselőt érintő feladatot – és mindemellett a párt egyik fontos bevételi forrása, az újabban Feri Special Edition-pólókkal hasító DK-webshop üzemeltetését – a cégjegyzék szerint nem egy hadsereg látja el: a kft. mindössze 1 fős. Az ügyvezető Balogh Andrea, róla gyakorlatilag semmilyen információt nem lelni fel az interneten.

A pártcéget a fenti formában másfél év alatt összesen nettó 25,5 millió forintnyi megbízással látta el a frakció. A 2019-es mérlegadatok még nincsenek meg, de 2018-ban 44 millió forint árbevétel mellett hat év alatt először volt nyereséges a kft.

A DK EP-választási listájának tavalyi szimbolikus, utolsó helyén szereplő, októberben függetlenként szombathelyi önkormányzati képviselővé választott Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját 2018 augusztusától folyamatosan foglalkoztatja jogi tanácsadás, jogszabályok véleményezése, állampolgári panaszok intézése, önálló indítványok és beadványok készítése jogcímen a képviselőcsoport. A két fővárosi DK-s polgármestertől is megbízást kapó egykori MSZP-s politikus irodája havi 700-700 ezer forint + áfás díjazásért dolgozik.

Míg más képviselőcsoportoknak hat-hét, vagy még több jogi tanácsadó dolgozik, a DK-nál Czeglédyé a frakció egyetlen jogi feladatokra szóló, eddig összesen 11,9 milliós megbízása is.

Az összesítés szerint ugyanakkor a DK-nak is megvan a maga sajátos, egyedi módszere a jól fizető megbízások kiosztására: a kifizetések tetemes része – bő harmada – ment olyan, mindig egy hónapra és egymillió forintról szóló szerződésekre, amelynek sajnos ismeretlen – vagyis magánszemély – megbízottja egy-egy konkrét, de mindig más törvényjavaslathoz kapcsolódva tart szakmai felkészítést a képviselőknek. Az összesen 52 ilyen megbízás között megtalálható az Országgyűlés összes, eddig tárgyalt törvényjavaslata a családvédelmi akcióterv bevezetéséhez szükséges módosításoktól a mező- és erdőgazdasági földek forgalmával összefüggő javaslatokig. Hogy az 52 darab, összesen 52 millió forint értékű megbízási díjat ugyanannak az embernek fizették-e ki minden hónapban, vagy mindig másnak, az a kitakart magánszemélynevek miatt sajnos nem tudhatjuk meg, és hiába kérték közvetlen a DK-frakciótól az érintettek nevét, a képviselőcsoport megtagadta az adatkiadást.

A listából olyan apróságok-érdekességek derülnek még ki, mint hogy a DK tavalyi előválasztáson alulmaradt főpolgármester-jelöltje, Kálmán Olga cégét tavaly szeptembertől decemberig havi 509 ezer forint + áfáért foglalkoztatták képviselői tevékenységről készült videók forgatásához és azok utómunkálataihoz kapcsolódó tanácsadásért.

Két, egyhónapos szerződéssel 1, illetve 1,8 millió forintot fizetett emellett a DK frakció 2018-ban a Költségvetési Felelősségi Intézetnek, 11 hónapon át havi 100 ezer forintot a Pa-Dö-Dö-tag Lang Györgyi és Falusi Mariann Córesz II. Kft.-jének sajtófigyelésre, miközben postai szolgáltatásokra 21, autóbérlésre pedig 18 hónapra szerény 3,74 millió forintot.

Áfa nélkül 2,5 millió forintba került a lista szerint emellett a DK 2018 szeptemberi „Ellenállás” nevű felettébb kínos tüntetéseihez szükséges rendezvénytechnika, ami nem vészes összeg, de az rejtély, hogy miért a frakció, és miért nem a párt számolta el, és ugyanez érvényes a többi képviselőcsoporthoz képest rekordmennyiségű, összesen 41 terembérlet-szerződésre is, amelyet a tavaly őszi önkormányzati választási kampányban kötött a DK-képviselőcsoport.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

mandiner.hu

Ez lesz Tokaj egyik szégyenfoltjának helyén

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett