Létrehozva: 2020.01.09.

Orbán Viktor: Nem fizetünk elítélt bűnözőknek!

A miniszterelnök évindító sajtótájékoztatóján – amely egyben az idei első Kormányinfó is volt – számos újságírói kérdésre válaszolt.

Orbán Viktor szerint véget ért egy kampányokkal terhelt hosszú időszak. Úgy gondolja, túl hosszú is volt a politikai kampány Magyarországon, és ennek a logikája inkább küzdelmes, és az emberek nem szeretik. Le kell zárni a kampányidőszakot, és többek között vissza kell térni a nemzeti konzultáció rendszerére. Legalább kettőt szeretnék ebben az évben tartani – tette hozzá.

Az esetleges kormányátalakításról azt mondta, nem akar kapkodni, és „ha nincs rendkívüli nyomós ok, akkor nem szoktam változtatni”. A stabilitás egy nagyon fontos érték.

Az Unió átalakulásáról és a néppárti Fidesz-tagságról azt mondta, az egész európai pártstruktúra átalakulóban van. Az Európai Néppárt veszít a befolyásából és egyre gyengébb, és ennek az oka, hogy a mostani irány rossz. Az EPP-nek másnak kell lennie, és a fő kérdés, hogy a változásnak mennyiben tud motorja lenni a Fidesz. Egy új kereszténydemokrata kezdeményezésre van szükség az európai politikában, ha nem változik az EPP irányvonala.

Orbán Viktor azt is közölte, hogy minden lehetőséget fejben tart a Fidesz EPP-tagságával kapcsolatban. „Minél szélesebb döntési lehetőséget akarok magam előtt” – tette hozzá. „Az európai politikai rendszer átalakulása most zajlik, és ebben a helyzetben van lehetőség, hogy a különféle álláspontok megismerése révén dönthessünk”.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a következő években a kieső uniós pénzek miatt egyre több olyan összeget kell hazahozni, amit magyar cégek külföldieknek fizetnek ki osztalékként. Minden olyan forint, amit Magyarországon elköltünk, az nálam egy kalapban van – mondta a kormányfő. A mostani uniós befizetéseink esetében az egy főre jutó nemzeti összterméket tekintetbe véve többet fizetünk, mint a hollandok vagy a svédek – hangsúlyozta a kormányfő.

A miniszterelnök a Szeviép-botrányról azt mondta, hogy itt nincs dolga a kormánynak, és így van jól. Ha történt korrupció, akkor lépnie kell a hatóságoknak – tette hozzá. „Örülnék neki, ha a magyar igazságszolgáltatás feje fölül eltűnne a korrupció gyanúja”.

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, minél kevesebb olyan ügynek kell lennie a közéletben, ami sérti az emberek igazságérzetét. (Mint ismeretes, a bíróság 100 millió forintos kártérítést ítélt meg a gyöngyöspatai romáknak, mert állítólag szegregálták, elkülönítették az iskolában a roma gyerekeket.) „Ha gyöngyöspatai lennék, megkérdezném, hogyan lehetséges, hogy egyesek minden munka nélkül hatalmas összeget kapnak” – hangsúlyozta a kormányfő. Az sincsen kibeszélve, hogy mi minősül szegregációnak. Az biztos, hogy ez így nem maradhat.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor elképesztőnek nevezte azokat az ítéleteket is, amelyek miatt elítélt bűnözőknek milliókat fizetünk ki, mert a rossz fogva tartásra hivatkoznak. Ennek a gyakorlatnak vége, és nem fogunk fizetni senkinek, és vállaljuk a vitákat – jelentette be a miniszterelnök.

A miniszterelnöktől azt is megkérdezték, miért államosította a kormány a meddőségi centrumokat. A miniszterelnök elmagyarázta, hogy azokat felvásárolták, és szó sincsen kisajátításról. Az egész folyamat egyik aspektusa, hogy bioetikai szempontokat is figyelembe vesznek. „Mi az élet pártján állunk, és ezért szeretnénk látni az egész folyamatot” – indokolt a kormányfő. Nem piaci alapon működnek majd a meddőségi kezelések a jövőben, hanem centrumok jönnek létre, és ingyenes lesz a kezelés. Február 1-től ingyenesek lesznek a meddőségi kezelések” – jelentette be a kormányfő.

Orbán Viktornak azt a kérdést is feltették, ki lehet a Fidesz miniszterelnök-jelöltje a 2022-es választáson. A kormányfő így felelt: a Fideszben még nincs döntés a miniszterelnök-jelölt személyéről, „én viszont készen állok”.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő részletek derültek ki arról, hogy a rablók hogyan jutottak be az Andrássy úti luxusüzletbe

metropol.hu

Házasság első látásra: Enikő döntést hozott

vg.hu

Arany: egyszer az életben adódik olyan lehetőség, amit az iráni támadás hozhat

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

origo.hu

Felismerhetetlen lett a Született feleségek egyik legszexibb színésznője

mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

ripost.hu

Kollégái közölték: elhunyt a népszerű rádiós, 68 éves volt

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!

POLITIK

Brüsszelben tárgyal Orbán Viktor. A tét: háború vagy béke

POLITIK

Mutatjuk, hol jár a legnagyobb otthonfelújítási támogatás

POLITIK

A baloldali aktivista elárulta, így támogatják Magyar Pétert

POLITIK

Orbán Viktor: A kommunisták akartak így elhallgattatni!

POLITIK

Magyar Péter tüntetését a gurulódollár-botrány egyik cége szervezte

POLITIK

A Fidesz a valaha volt legerősebb EU-kampányra készül