POLITIK

19 éve vált kámforrá Farkas Róbert, lassan elévülnek a bűnei

19 éve vált kámforrá Farkas Róbert, aki a magyar körözési toplista legrégebbi szereplője. Lehet, hogy a férfi már nincs is az élők sorában, azonban ha Farkas valaha mégis színre lépne, azt néhány éven belül büntetlenül megtehetné.
  • Szerző:

Idén augusztusban tölti be 43. életévét a Varjú becenevű zálogházi rabló, aki a rendőrség körözési toplistájának a legrégebbi szereplője. Farkas Róbert ellen 2002. augusztus 8-án adták ki az első elfogatóparancsot. 2001-ben azonban nyoma veszett, a rendőrök akkor sem akadtak a nyomára, amikor a móri mészárlás kapcsán felmerült a neve, és kutattak utána. Farkas Róbertnek Mórhoz ugyan semmi köze sem volt, ám bűnlajstroma így is tetemes: a gyanú szerint 2001-ig 17 pénzintézetet, takarékszövetkezetet, postát és zálogházat fosztott ki fegyverrel. Jelenleg három elfogatóparancs van érvényben ellene, de körözéseinek száma ennél már jóval több is volt.

Alapvetően a büntethetőség elévülése a büntetési tételkeret felső határa. A rablás esetében ez 8 év, de a különböző minősített esetekben magasabb is lehet. Azonban ha bármilyen eljárási cselekmény történik az ügyben, az elévülés ideje újraindul. Egy európai vagy nemzetközi elfogatóparancs elrendelése például ennek számít – magyarázta a Borsnak dr. Tran Dániel ügyvéd.

A Bors úgy tudja, hogy Farkas Ró­bert esetében is minősített rablásról van szó, de a 2020-as évek végére ez is végérvényesen el­évül. Így ha még életben van, akkor a felelősségre vonást megúszva fedheti fel magát. A férfi ellen jelenleg három elfogatóparancs van érvényben rablás miatt: a Fővárosi Törvényszék nemzetközi elfogatóparancsát 2012-ben, míg a Fővárosi Fő­ügyészség, valamint a Budai Központi Kerületi Bíróság európai elfogatóparancsát 2016-ban adták ki ellene.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?