
Ne dobd el a paprika csumáját, szuper dolgokra használhatod
Itt van a befőzés ideje. Ilyenkor rengeteg paprikát dolgozunk fel. Viszont nem kell, hogy a csumája a szemetesben végezze! Tartsd meg, hiszen rengeteg dologra felhasználhatod. Mutatjuk az ötleteket.
A zöldségek nagy része pucolás után a szemétben végzi. A paprika csumáját még véletlenül se dobd ki! Itt van a befőzés ideje, és a csuma még sok dologra nagyon hasznos lehet. Adunk néhány ötletet.

Paprika csumáját az alábbiakra használhatod:
Dobd fel a levest a főzeléket!
Viszonylag jó árban kaphatsz paprikát, de télen sokszor ez nem mondható el, és még az íze sem igazán olyan, mintha a kertből szednéd. Vétek lenne kidobni a paprika csumáját, hiszen, bár nem szoktuk megenni, valóságos ízbomba! Beleteheted télen a levesbe, pörköltbe, isteni ízt ad az ételeknek! Feldobja a gulyáslevest , a húslevest, de a főzelékeket is.
Fagyaszd le!
A paprika pucolásából megmaradt csumákat tedd egy tálcára, és tedd így a fagyasztóba 24 órára. Majd vedd ki őket, és rakd át adagonként jól zárható nejlonzacskóba. Fagyaszd le télire. Így később csak ki kell venned, amikor szeretnéd felhasználni. Isteni íze lesz az ételnek, és nem kerül plusz pénzedbe.
Házi zöldségalaplé paprikacsumával:
Hozzávalók:
- 2-3 db paprika csuma
- 2 közepes sárgarépa
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 szál zeller
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 1 teáskanál só
- 5-6 szem fekete bors
- petrezselyem, kakukkfű
- 2,5 l víz
Így készítsd el:
- Hámozd meg és vágd fel a zöldségeket. A paprika csumájáról távolítsd el a zöld szárát, az esetleges romlott részeket vágd ki.
- Tedd a hozzávalókat egy nagy lábosba, és öntsd fel vízzel, sózd, borsozd ízlés szerint.
- Forrald fel, majd vedd le a lángot takarékra, és lassú tűzön nagyjából 45 percen keresztül főzd.
- Szűrd le az alaplevet, a zöldségek mehetnek a komposztba.
Hűtőben 3-4 napig eláll, de le is fagyaszthatod.
+ tipp:
Csíráztatásra
A friss csuma magjait nyerd ki belőle. Szárítsd ki, majd tavasszal vesd el. Így saját paprikát nevelhetsz akár az erkélyen vagy a kertben.







