
Így használd fel a levendulát, ha már virágzik a kertedben
Mindenkit elkápráztat ez a varázslatos gyógynövény: a látványa, az illata páratlan. A levendula virágai sokféleképpen felhasználhatók, még az ételbe is teheted őket!
Kiszárított, dekoratív csokrok, házi molyirtó – elsőre ez ugrik be róla az embernek. Pedig a levendula virága még rengeteg mindenre felhasználható, nemcsak a háztartásban, de a konyhában is. Ha van a kertedben ebből a csodálatos növényből, szép, napos időben, amikor már felszáradt a harmat, szedd le a kinyílt virágokat éles metszőollóval, 20-30 cm-es szárral. Kötözd össze őket, és lógasd fel szellős helyen, de ne a napra, mert úgy a színe is fakó lesz, és az illatát is elveszíti. A kiszáradt virágokat pedig később rengeteg mindenre felhasználhatod.

1. Készíts belőle teát
A kiszárított, vagy akár a friss virágokból finom teát készíthetsz; segít elaludni, ellazít, ha stresszes vagy, illata pedig felér egy aromaterápiával. Forrázz le egy teáskanál levendulavirágot 2,5 dl vízzel, hagyd állni lefedve 15 percet; a levendula tea mézzel, citromlével a legfinomabb.
2. Fürdőzz meg benne
100 gramm levendulavirágot forrázz le két liter vízzel, hagyd állni, majd szűrd le, és öntsd a fürdővizedhez. Serkenti a vérkeringést, megnyugtat, és a bőrpanaszokat is enyhíti.
3. Hűsítő limonádénak is kiváló a levendula
A nyári forróságban finom, frissítő italt készíthetsz a levendula virágából. 15 gramm friss virágot dobj fél liter forrásban lévő vízbe, főzd gyöngyözve 1-2 percig. Hagyd állni tíz percet lefedve, majd leszűrés után édesítsd cukorral vagy édesítőszerrel, öntsd fel 1,2 l hideg vízzel. Jégkockával, citromkarikával finom, mutatós hűsítő.
4. Használd fűszerként
A konyhában is megállja a helyét ez az illatos virág. Keverheted lekvárhoz; az eperlekvár egyenesen mennyei, ha főzéskor 8 db kis levendulaágat hozzáteszel. Egy-két virágos szárat tehetsz bármilyen gyümölcs alapú süteményhez, társíthatod mediterrán fűszernövényekkel főételekhez. Fontos szabály, hogy csak mértékkel használd, mert erős aromája elviheti az étel, ital ízét.






