RETRO RÁDIÓ

Így használd fel a levendulát, ha már virágzik a kertedben

Létrehozva2025. 06. 06. 16:30

Mindenkit elkápráztat ez a varázslatos gyógynövény: a látványa, az illata páratlan. A levendula virágai sokféleképpen felhasználhatók, még az ételbe is teheted őket!

Kiszárított, dekoratív csokrok, házi molyirtó – elsőre ez ugrik be róla az embernek. Pedig a levendula virága még rengeteg mindenre felhasználható, nemcsak a háztartásban, de a konyhában is. Ha van a kertedben ebből a csodálatos növényből, szép, napos időben, amikor már felszáradt a harmat, szedd le a kinyílt virágokat éles metszőollóval, 20-30 cm-es szárral. Kötözd össze őket, és lógasd fel szellős helyen, de ne a napra, mert úgy a színe is fakó lesz, és az illatát is elveszíti. A kiszáradt virágokat pedig később rengeteg mindenre felhasználhatod.

A konyhában is felhasználható a levendula.
Nem csak dísznek jó a levendula! Fotó: Anetlanda /  Shutterstock

1. Készíts belőle teát

A kiszárított, vagy akár a friss virágokból finom teát készíthetsz; segít elaludni, ellazít, ha stresszes vagy, illata pedig felér egy aromaterápiával. Forrázz le egy teáskanál levendulavirágot 2,5 dl vízzel, hagyd állni lefedve 15 percet; a levendula tea mézzel, citromlével a legfinomabb.

2. Fürdőzz meg benne

100 gramm levendulavirágot forrázz le két liter vízzel, hagyd állni, majd szűrd le, és öntsd a fürdővizedhez. Serkenti a vérkeringést, megnyugtat, és a bőrpanaszokat is enyhíti.

3. Hűsítő limonádénak is kiváló a levendula

A nyári forróságban finom, frissítő italt készíthetsz a levendula virágából. 15 gramm friss virágot dobj fél liter forrásban lévő vízbe, főzd gyöngyözve 1-2 percig. Hagyd állni tíz percet lefedve, majd leszűrés után édesítsd cukorral vagy édesítőszerrel, öntsd fel 1,2 l hideg vízzel. Jégkockával, citromkarikával finom, mutatós hűsítő.

4. Használd fűszerként

A konyhában is megállja a helyét ez az illatos virág. Keverheted lekvárhoz; az eperlekvár egyenesen mennyei, ha főzéskor 8 db kis levendulaágat hozzáteszel. Egy-két virágos szárat tehetsz bármilyen gyümölcs alapú süteményhez, társíthatod mediterrán fűszernövényekkel főételekhez. Fontos szabály, hogy csak mértékkel használd, mert erős aromája elviheti az étel, ital ízét. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.