Krausz Gábor
Javában zajlik a grillszezon, húsokat és zöldségeket mindenki szívesen tesz a rácsra. Természetesen sajt is készülhet grillezve, de érdemes tudni hozzá, hogy melyik fajta nem folyik szét hő hatására. Mutatjuk a legjobb tippeket!
A grillsajtok kimondottan sütögetésre valók, ezek legfőbb tulajdonsága, hogy hő hatására is megtartják eredeti fazonjukat Ám a tökéletes állagnak A boltokban elég borsos a grillsajt ára, szerencsére más sajtokkal is sikerrel próbálkozhatsz. 4 sajt biztosan főnyeremény: nem folynak szét, ha rádobod őket a rácsra. Mellé isteni finomak, és ízlésesen mutatnak majd a tányérodon. Mi a titok? Hogy maradnak egyben? Nagyon fontos, ne magas zsírtartalmú, könnyen olvadó sajtok közül válassz, ezek ugyanis nem igazán alkalmasak grillezésre. Ha a rácsra teszed őket, azonnal szétfolynak, ráégnek a felületre, amit később nehéz levakarni. A félkemény juhsajtok és kecskesajtok a legmegfelelőbbek, mutatjuk milyen sajtokat érdemes grillezni!
Ez a legjobban grillezhető sajt. Konzisztenciája nagyon jól bírja a hőt, miközben szépen megpirul és nem esik szét.
Emlékeztet a túróra, mégis teljesen más eljárással készítik el. Friss íze van, krémes.Egyébként a klasszikus verziója nem igazán alkalmas grillezésre, de a továbbfejlesztett változata igen. Az olaszok ricotta salatanak hívják. Hazánkban is kapható ez a változat, főleg delikáteszekben. Ez a fajta sajt a ricotta sózásával, érlelésével és szárításával jön létre. Szardínián még füstölik is így még szárazabb és ízletesebb sajtot hoznak létre.
Magas az olvadáspontja a Ciprusról származó sajtnak, mely juh vagy kecsketejből készül. Kifejezetten alkalmas grillezésre, jól téphető sós sajt. A hűtőből kiszedve, bármikor mehet a grill rácsra és gyorsan elkészítheted. Szuper ebéd lesz belőle.
Elég krémes az állaga, így nem elég önmagában grillezni. Tedd húsok mellé, vagy zöldségekre szeletelve a rácsra.
Tipp:
Camambert krémes, karakteres sajt, ha grillezni szeretnéd, akkor csak egészben és alufóliában, vagy dobozban alkalmas rá, de a belseje isteni krémes lesz. Brie egészben grillezhető, hasonlóan a camamberthez. Fóliában vagy sütőpapíron lesz ízletes, és megfelelő állagú.