
Melyik a jobb: a fa vagy a műanyag vágódeszka?
A vágódeszka egy alapdarab a konyhában, szinte minden étel elkészítése ezen kezdődik. De vajon melyik a jobb választás: a klasszikus fa vagy a modern műanyag változat?
Higiénikus választás
A műanyag vágódeszka előnye, hogy nem szívja magába a nedvességet, így kevésbé nyújt kedvező környezetet a baktériumok elszaporodásához. Ha a higiéniára különösen érzékenyek vagyunk, akkor ez lehet a jobb választás - írja a Fanny magazin.

Búcsúzzunk el a baktériumtól
Bár a műanyagon nehezebben telepednek meg a kórokozók, ha mégis a fa felé húz a szívünk, válasszuk a bambuszból készült darabokat. Ez természetes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ami segít meggátolni a baktériumok és mikroorganizmusok elszaporodását a felületén.
Vigyázzunk az élére!
Ha sokat aprítunk, vágunk, akkor különösen fontos, hogy az eszközeink sokáig élesek maradjanak. A fa vágódeszka kevésbé koptatja a kések élét, mint a műanyag, így hosszabb távon kíméli a pengét, és ritkábban kell az élezéssel bajlódni.
Összhangban a stílusunkkal
Ugyan a fa vagy bambusz vágódeszkák természetesebb hatást keltenek, de manapság már műanyagból is készülnek mutatós, szemrevaló darabok, például kővagy márványhatású mintával. Érdemes lenne átgondolni, hogy melyik illik jobban a konyhánk hangulatához, a stílusunkhoz.
Ha több évre tervezünk
A műanyag deszkákon hamar vágásnyomok és karcolódások jelennek meg, rosszabb esetben az apró részei az ételbe is kerülhetnek. Ezzel szemben a fadeszkák strapabíróbbak, időtállóbbak és egy kis csiszolással felújíthatók.
Megolvadnak a forróságtól
Abban az esetben, ha a deszkát alátétként is szeretnénk használni, mindenképpen a fa lesz számunkra a megfelelő választás. Erre bátran rátehetünk egy forró lábost is, nem lesz semmi baja, sőt nagyon jól tartja a hőt. A műanyag viszont erre nem alkalmas, ezért inkább ne kísérletezzünk ezzel!
Használat után tisztítsuk meg
Legyen bármilyen anyagú a vágódeszka, egy biztos: ha nem mossuk el körültekintően, akkor baktériumfészekké válhat. A konyhai higiénia egyik kulcseleme, hogy ez tiszta és szagmentes legyen. Ne hagyjuk órákig a mosatlan edények között. A friss szennyeződéseket sokkal könnyebb azonnal eltávolítani, ráadásul így nem szívódnak fel a kellemetlen szagok, és elkerülhetjük az elszíneződések kialakulását.
Kevesebb víz, hosszabb élet
A fadeszka hajlamos felszívni a vizet, ami deformálódást, repedést, penészedést okozhat. A hosszú és baktériummentes eszköz kulcsa a rövid ideig tartó mosogatás és az alapos szárazra törlés
Külön minden hozzávalónak
A különböző alapanyagokhoz használjuk más-más deszkát: legyen egy a zöldségeknek, gyümölcsöknek, egy a halaknak, egy a húsoknak, és egy külön a kenyérféléknek. Ezzel csökkenthetjük a keresztszennyeződés esélyét, és kevesebb vegyi fertőtlenítésre lesz szükség a tisztításhoz.
Mehet a gépbe vagy sem?
A műanyag vágódeszkák többsége mosogatógépben tisztítható. Ez kényelmes és alapos megoldás. A fa deszkák viszont hamar tönkre mennek a gépi mosástól, ezért mindig kézzel, enyhén meleg vízzel és mosogatószerrel tisztítsuk.
Kíméletes, de hatékony
Ha szeretnénk elkerülni a vegyi anyagok használatát, akkor szagtalanításra, fertőtlenítésre szórjunk rá durva szemű sót, majd alaposan dörzsöljük át egy félbevágott citrommal. Hagyjuk állni pár percig, majd öblítsük le – friss és tiszta lesz, mint új korában!
Bőven elég heti egyszer
Egy kis házi fertőtlenítéssel sokat tehetünk a tisztaságért. Időnként érdemes a műanyag vagy fadeszkákat áttörölni egyenlő arányú víz és ecet keverékével, hogy a szabad szemmel nem látható bacilusok, kórokozók is eltűnjenek. Fadeszkák esetében hasznos lehet, ha időnként átkenjük a felületüket természetes olajjal. Ez megakadályozza, hogy kiszáradjanak, és a kórokozók is nehezebben szivárognak be a rostok közé.
Szellőzzön, ne penészedjen
Amikor elmosogatjuk a deszkánkat – legyen az fa vagy műanyag –, ne tegyük el addig, amíg teljesen meg nem szárad! Állítsuk a csepegtető tálcára úgy, hogy ne támasszuk más eszközhöz, így mindkét oldala szellőzhet. Ha nem így járunk el, könnyebben bepenészedhet, és végül ki kell dobni.
Könyvajánló
Készüljünk fel az időutazásra!
Főzzük meg a könnyen beszerezhető alapanyagokból az Outlander – Az idegen világából megismert ételeket! Kápráztassuk el a többi rajongót, vagy kényeztessük saját magunkat a skót és amerikai finomságokkal. Theresa Carle-Sanders: Outlander – Az idegen konyhája
12999 Ft, Alexandra Kiadó







