időjárás
Régóta vita tárgya, hogy egészségügyi szempontból mi a jobb döntés. A fa vagy a műanyag vágódeszka? Német kutatók most közelebbről is megvizsgálták a kérdést, mutatjuk, mire jutottak!
Egyesek szerint a könnyen tisztítható műanyag deszkák a jobbak, mások a fából készült változatok mellett teszik le a voksot. De valójában melyik vágódeszka a jobb választás, ha a cél az egészségünk? Íme a szakértők válasza!
A fa vágódeszkák előnye, hogy kidobásukkor nem növelik a nehezen vagy soha le nem bomló hulladék mennyiségét, bizonyos fafajtákból készültek (pl. tölgy, fenyő, dió, olajfa) pedig tannintartalmuk révén természetes antimikrobiális (nem tapadnak meg rajtuk olyan könnyen a baktériumok) tulajdonságokkal rendelkeznek.
A legnagyobb probléma a fadeszkákkal az, hogy nem igazán bírják a mosogatógépes tisztítást, meleg víz és gőz hatására deformálódhatnak, megrepedhetnek, elszíneződhetnek, a fa pórusaiban pedig mosogatószeres víz maradhat, ami ideális környezetet teremt a baktériumok elszaporodásához.
A Német Kockázatértékelési Intézet szerint a műanyag deszkák jobban megfelelnek a nyers ételek feldolgozására, mivel mosogatógépben magas hőfokon tisztíthatók, így hatékonyan eltávolíthatók róluk a kórokozók.
A műanyagból készült deszkák hátránya, hogy a vágási folyamat során mikroműanyag-részecskék keletkeznek, amelyek az ételekbe is bekerülhetnek.
Néhány alapszabály betartása mellett lényegében ízlés dolga: ha a vágódeszka felületén nincsenek mély vágások, karcolások, külön deszkát használunk a húsnak és a zöldségeknek és megfelelően tisztítjuk őket, nem lehet gond. DE: