Létrehozva: 2025.02.17.

Fa vagy műanyag vágódeszka? Pont kerülhet a régóta húzódó vita végére!

Régóta vita tárgya, hogy egészségügyi szempontból mi a jobb döntés. A fa vagy a műanyag vágódeszka? Német kutatók most közelebbről is megvizsgálták a kérdést, mutatjuk, mire jutottak!

Egyesek szerint a könnyen tisztítható műanyag deszkák a jobbak, mások a fából készült változatok mellett teszik le a voksot. De valójában melyik vágódeszka a jobb választás, ha a cél az egészségünk? Íme a szakértők válasza!

vágódeszka
A fa vagy a műanyag vágódeszka a jobb választás? Fotó: DukiPh /  Shutterstock

Ez a fából készült vágódeszka előnye

A fa vágódeszkák előnye, hogy kidobásukkor nem növelik a nehezen vagy soha le nem bomló hulladék mennyiségét, bizonyos fafajtákból készültek (pl. tölgy, fenyő, dió, olajfa) pedig tannintartalmuk révén természetes antimikrobiális (nem tapadnak meg rajtuk olyan könnyen a baktériumok) tulajdonságokkal rendelkeznek.

Mi lehet a gond a fa vágódeszkákkal?

A legnagyobb probléma a fadeszkákkal az, hogy nem igazán bírják a mosogatógépes tisztítást, meleg víz és gőz hatására deformálódhatnak, megrepedhetnek, elszíneződhetnek, a fa pórusaiban pedig mosogatószeres víz maradhat, ami ideális környezetet teremt a baktériumok elszaporodásához.

Ez a műanyagból készült vágódeszkák előnye

A Német Kockázatértékelési Intézet szerint a műanyag deszkák jobban megfelelnek a nyers ételek feldolgozására, mivel mosogatógépben magas hőfokon tisztíthatók, így hatékonyan eltávolíthatók róluk a kórokozók.

Mi a műanyag vágódeszkák hátránya?

A műanyagból készült deszkák hátránya, hogy a vágási folyamat során mikroműanyag-részecskék keletkeznek, amelyek az ételekbe is bekerülhetnek.

Most akkor a fa vagy a műanyag vágódeszka a jobb választás?

Néhány alapszabály betartása mellett lényegében ízlés dolga: ha a vágódeszka felületén nincsenek mély vágások, karcolások, külön deszkát használunk a húsnak és a zöldségeknek és megfelelően tisztítjuk őket, nem lehet gond. DE:

  • A német fogyasztóvédők szerint érdemes a húst műanyag deszkán elkészíteni (mert az jobban, könnyebben tisztítható), a gyümölcsöket és zöldségeket (hacsak nincs erős illata vagy színe) pedig fadeszkán vágni.
  • Aki a műanyag deszka mellett dönt, ökológiai szempontból válassza az újrahasznosítottat.
  • A fa vágódeszkáknak ideális esetben fenntartható erdőgazdálkodásból kell származniuk, vagy FSC-tanúsítvánnyal kell rendelkezniük.
  • Vannak üvegből és márványból készült vágódeszkák is, amik szintén könnyen tisztíthatók, így alternatívái lehetek a műanyagnak. Ezeknek is megvan persze a maguk hátránya: tompítják a késeket és nagyon törékenyek.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek