RETRO RÁDIÓ

Fa vagy műanyag vágódeszka? Pont kerülhet a régóta húzódó vita végére!

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2025. 02. 17. 11:00

Régóta vita tárgya, hogy egészségügyi szempontból mi a jobb döntés. A fa vagy a műanyag vágódeszka? Német kutatók most közelebbről is megvizsgálták a kérdést, mutatjuk, mire jutottak!

Egyesek szerint a könnyen tisztítható műanyag deszkák a jobbak, mások a fából készült változatok mellett teszik le a voksot. De valójában melyik vágódeszka a jobb választás, ha a cél az egészségünk? Íme a szakértők válasza!

vágódeszka
A fa vagy a műanyag vágódeszka a jobb választás? Fotó: DukiPh /  Shutterstock

Ez a fából készült vágódeszka előnye

A fa vágódeszkák előnye, hogy kidobásukkor nem növelik a nehezen vagy soha le nem bomló hulladék mennyiségét, bizonyos fafajtákból készültek (pl. tölgy, fenyő, dió, olajfa) pedig tannintartalmuk révén természetes antimikrobiális (nem tapadnak meg rajtuk olyan könnyen a baktériumok) tulajdonságokkal rendelkeznek.

Mi lehet a gond a fa vágódeszkákkal?

A legnagyobb probléma a fadeszkákkal az, hogy nem igazán bírják a mosogatógépes tisztítást, meleg víz és gőz hatására deformálódhatnak, megrepedhetnek, elszíneződhetnek, a fa pórusaiban pedig mosogatószeres víz maradhat, ami ideális környezetet teremt a baktériumok elszaporodásához.

Ez a műanyagból készült vágódeszkák előnye

A Német Kockázatértékelési Intézet szerint a műanyag deszkák jobban megfelelnek a nyers ételek feldolgozására, mivel mosogatógépben magas hőfokon tisztíthatók, így hatékonyan eltávolíthatók róluk a kórokozók.

Mi a műanyag vágódeszkák hátránya?

A műanyagból készült deszkák hátránya, hogy a vágási folyamat során mikroműanyag-részecskék keletkeznek, amelyek az ételekbe is bekerülhetnek.

Most akkor a fa vagy a műanyag vágódeszka a jobb választás?

Néhány alapszabály betartása mellett lényegében ízlés dolga: ha a vágódeszka felületén nincsenek mély vágások, karcolások, külön deszkát használunk a húsnak és a zöldségeknek és megfelelően tisztítjuk őket, nem lehet gond. DE:

  • A német fogyasztóvédők szerint érdemes a húst műanyag deszkán elkészíteni (mert az jobban, könnyebben tisztítható), a gyümölcsöket és zöldségeket (hacsak nincs erős illata vagy színe) pedig fadeszkán vágni.
  • Aki a műanyag deszka mellett dönt, ökológiai szempontból válassza az újrahasznosítottat.
  • A fa vágódeszkáknak ideális esetben fenntartható erdőgazdálkodásból kell származniuk, vagy FSC-tanúsítvánnyal kell rendelkezniük.
  • Vannak üvegből és márványból készült vágódeszkák is, amik szintén könnyen tisztíthatók, így alternatívái lehetek a műanyagnak. Ezeknek is megvan persze a maguk hátránya: tompítják a késeket és nagyon törékenyek.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.