RETRO RÁDIÓ

Így marad friss a banán napokig: 2 fontos trükk, amit kevesen ismernek

Létrehozva2025. 05. 24. 14:30

Többé nem lesz barna a banán.

Sokan ismerjük az érzést: megvesszük a tökéletesen sárga banánt, majd néhány nap múlva barnulni, puhulni kezd – és mehet a kukába. Pedig a megoldás egyszerűbb, mint hinnénk, írja a The Mirror. 

Ellen Christian, a Confessions of an Overworked Mom blog alapítója szerint a legtöbben már ott hibázunk, hogy más gyümölcsökkel együtt tároljuk a banánt. A banán – és más érő gyümölcsök – etiléngázt bocsátanak ki, ami gyorsítja a környező gyümölcsök érését és romlását. Ha tehát a banánokat egy tálban hagyjuk almával, körtével vagy más finomságokkal, az egész gyümölcskosár hamarabb megromlik.

Így tudjuk megelőzni a banán barnulását.
Fotó: Móricz Sabján Simon

A megoldás? Először is: tartsuk külön a banánokat más gyümölcsöktől. Másodszor: tekerjük be a banán szárát fóliával! A legtöbb etilén ugyanis a szár részből szabadul fel – ha ezt fóliával elzárjuk, a folyamat lelassul. Egyes tapasztalatok szerint ezzel a trükkel akár egy héttel is tovább sárgák maradhatnak a banánok. 

hűtő, hűtőszekrény,
A hűtő is segíthet megóvni a banánokat
Fotó: unsplash.com

Ha pedig még tovább szeretnéd frissen tartani őket, jöhet a hűtő! Bár a héjuk sötétebbé válik, a gyümölcshús belül friss és édes marad. Fontos: hűtőbe csak akkor tedd őket, ha már sárgák – a zöld banán a hideg hatására nem érik meg, és gumis marad.

Extra tipp: ha zölden csomagolod fóliába a szárát, majd sárgán hűtőbe teszed, akár két héttel tovább élvezheted a tökéletes banánokat.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.