Krausz Gábor
Többé nem lesz barna a banán.
Sokan ismerjük az érzést: megvesszük a tökéletesen sárga banánt, majd néhány nap múlva barnulni, puhulni kezd – és mehet a kukába. Pedig a megoldás egyszerűbb, mint hinnénk, írja a The Mirror.
Ellen Christian, a Confessions of an Overworked Mom blog alapítója szerint a legtöbben már ott hibázunk, hogy más gyümölcsökkel együtt tároljuk a banánt. A banán – és más érő gyümölcsök – etiléngázt bocsátanak ki, ami gyorsítja a környező gyümölcsök érését és romlását. Ha tehát a banánokat egy tálban hagyjuk almával, körtével vagy más finomságokkal, az egész gyümölcskosár hamarabb megromlik.
A megoldás? Először is: tartsuk külön a banánokat más gyümölcsöktől. Másodszor: tekerjük be a banán szárát fóliával! A legtöbb etilén ugyanis a szár részből szabadul fel – ha ezt fóliával elzárjuk, a folyamat lelassul. Egyes tapasztalatok szerint ezzel a trükkel akár egy héttel is tovább sárgák maradhatnak a banánok.
Ha pedig még tovább szeretnéd frissen tartani őket, jöhet a hűtő! Bár a héjuk sötétebbé válik, a gyümölcshús belül friss és édes marad. Fontos: hűtőbe csak akkor tedd őket, ha már sárgák – a zöld banán a hideg hatására nem érik meg, és gumis marad.
Extra tipp: ha zölden csomagolod fóliába a szárát, majd sárgán hűtőbe teszed, akár két héttel tovább élvezheted a tökéletes banánokat.