Zelenszkij követelőzni kezdett, Orbán Viktor helyretette

POLITIK
Létrehozva: 2025.05.24.

Így marad friss a banán napokig: 2 fontos trükk, amit kevesen ismernek

Többé nem lesz barna a banán.

Sokan ismerjük az érzést: megvesszük a tökéletesen sárga banánt, majd néhány nap múlva barnulni, puhulni kezd – és mehet a kukába. Pedig a megoldás egyszerűbb, mint hinnénk, írja a The Mirror. 

Ellen Christian, a Confessions of an Overworked Mom blog alapítója szerint a legtöbben már ott hibázunk, hogy más gyümölcsökkel együtt tároljuk a banánt. A banán – és más érő gyümölcsök – etiléngázt bocsátanak ki, ami gyorsítja a környező gyümölcsök érését és romlását. Ha tehát a banánokat egy tálban hagyjuk almával, körtével vagy más finomságokkal, az egész gyümölcskosár hamarabb megromlik.

Így tudjuk megelőzni a banán barnulását.
Fotó: Móricz Sabján Simon

A megoldás? Először is: tartsuk külön a banánokat más gyümölcsöktől. Másodszor: tekerjük be a banán szárát fóliával! A legtöbb etilén ugyanis a szár részből szabadul fel – ha ezt fóliával elzárjuk, a folyamat lelassul. Egyes tapasztalatok szerint ezzel a trükkel akár egy héttel is tovább sárgák maradhatnak a banánok. 

hűtő, hűtőszekrény,
A hűtő is segíthet megóvni a banánokat
Fotó: unsplash.com

Ha pedig még tovább szeretnéd frissen tartani őket, jöhet a hűtő! Bár a héjuk sötétebbé válik, a gyümölcshús belül friss és édes marad. Fontos: hűtőbe csak akkor tedd őket, ha már sárgák – a zöld banán a hideg hatására nem érik meg, és gumis marad.

Extra tipp: ha zölden csomagolod fóliába a szárát, majd sárgán hűtőbe teszed, akár két héttel tovább élvezheted a tökéletes banánokat.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek