RETRO RÁDIÓ

Ha ezt látod a húsvéti sonkán, eszedbe ne jusson megvenni

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 04. 17. 09:15

Hamarosan itt a húsvét, és szeretnél bevásárolni? Erre figyelj, hogy felismerd, ha nem jó minőségű a húsvéti sonka!

Nem hiányozhat idén sem az ünnepi asztalról a fő fogás! A húsvéti sonka vásárlásánál érdemes körültekintőnek lenni, és a boltban alaposan megnézni, mit teszel a kosaradba, nehogy rossz minőségű húst válassz ki. Előfordulhat, hogy az akciós termék nagyon kecsegtető, közben pedig olyan húst szerzel be, aminek köze sincs az igazi ízletes és klasszikus, valóban ízletes húsvéti sonkához. Megtudhatod, hogyan ismerd fel, ha esetleg minőségen aluli a hús.

Húsvéti sonka
Húsvéti sonka /Fotó:  Shutterstock

Húsvéti sonka: rossz minőség jelei

Közeledik az ünnep, és egyre több sonkát találhatsz a boltokban. Vedd alaposan szemügyre azt, amelyiket választod, mert előfordulhat, hogy első látásra vonzó a hús, de közelebbről már nem teljesen bizalomgerjesztő. Erről sokszor az ízfokozók és a víztartalom is gondoskodik. Kötözött sonkát talán jobb, ha hanyagolod, de ha mégis azt szereted, akkor olyat válassz, amelyik nem enged levet a csomagolásban. Figyelj arra, hogy a jó minőségű hús nagyon szép rózsaszín, és nincs rajta kocsonyás réteg.

Ha teheted inkább hagyományos parasztsonkát vegyél, ezek hónapokig tartósak a sózásnak köszönhetően. A gyorspácolású sonkával légy óvatos, ezek hamarabb tönkremennek, megromlanak, sőt főzés után szárazabbak. Ha pedig fel szeretnéd szeletelni, könnyen darabokra hullanak. Ha esetleg nem a megszokott és megbízható hentesnél vásárolsz, hanem csomagolt sonka kerül az asztalra, akkor mindenképp tapintsd meg, és győződj meg a sonka minőségéről. Ha megnyomkodod és puha, akkor tuti sok benne a páclé.

Ne feledkezz meg a lejárati dátumról!

Nagyon fontos, ahogyan bármely csomagolt terméknél a lejárati dátum. Főleg, ha akciós a termék. Ha elmosódott vagy több dátum is szerepel a kiválasztott sonkán, esetleg a csomagolás megsérült, ne vedd meg! Ha viszont otthon lenne gyanús a megvásárolt sonka, akkor is érdemes megvizsgálni. A sonka forgójába szúrj bele egy tiszta tűt, vagy kötőtűt és szagold meg. Ha kellemetlen a szaga, akkor bizony jobb, ha neki sem kezdesz a főzésnek.

Jó ha tudod:

Az érzékszervi jellemzői a minőségi sonkának:

Méret és forma: Tetszetős külső, megfelelő formázott, bőr nélküli vagy bőrrel és szalonnaréteggel fedett. Bőrös termék esetén a szalonnaréteg 2 cm-nél vékonyabb. 

Állaga: Nem lehet kemény, vagy beszáradt. A sonka nem engedhet nyomás nélkül levet.

Színe, íze, illata: A szalonnás rész a felületen világos sárgásbarna színű. Ízében és illatában érezhető a hús, a só a füstöltnél pedig a füst érződik. 

 

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.