Szoboszlai Dominik
Gondosan előkészíted a talajt, elveted a magokat, és hetek múlva se kel ki... Ha ismerős a probléma, mutatjuk, mit kell tenned, hogy a petrezselyem termesztése sikeres legyen a konyhakertben!
Máris el lehet kezdeni a veteményezést, hiszen vannak olyan hidegtűrő zöldségek, melyek szépen fejlődnek márciusban is. A petrezselyem azonban sokszor még a gyakorlott kertészkedőknek is feladja a leckét, hiszen van, hogy hiába minden gondosság, nem kelnek ki a magok. Összegyűjtöttük, mit tehetsz azért, hogy idén szép legyen a termés, és ne kelljen bosszankodnod!
Az ember sajnálja kidobni a megmaradt vetőmagokat, pedig a tavaly, vagy a még régebben vásároltakkal óvatosnak kell lenni. Ha a petrezselyem nem kel ki, akkor lehetséges, hogy a mag volt túl öreg, vagy nem jól volt tárolva – hiszen ha nedves helyen tartják, télen beindulhat a csírázás, a csíra aztán elhal, ezekből a magokból pedig nem lesz növény. Egyes zöldségek magjai nagyon gyorsan elveszítik a csírázási képességüket: már egy-két év is elég, hogy lassabban csírázzanak, vagy egyáltalán ne is keljenek ki – ilyen a petrezselyem is. Ha maradt tavalyról magod, nézd meg a szavatosságát, és ha lejárt, akkor ne vesd el rögtön a kertben, hanem végezz vele egy próbát! Vegyél ki néhányat az apró magokból, tedd őket nedves itatós papírra, és várj; figyeld meg, hogy mennyi kel ki közülük. Ha kevés, akkor érdemes lesz sűrűbben vetni a kertben őket, ha pedig semennyi, válj meg a magtól, és vegyél újat.
Túl azon, hogy felásod és elgereblyézed az ágyást, érdemes legfeljebb 1,5 centi mély barázdákat is készíteni az apró magoknak. Alaposan öntözd be a talajt, legyen jó nedves, majd ha elvetetted a magokat, szórd be őket földdel és kissé tömörítsd.
A magok csírázásához állandóan nedves kell legyen a talaj, de ha túl sok vizet adsz, összetömörödik a föld, és nem tudnak kibújni a növények. Óvatosan öntözd, éppen csak nedves legyen az ágyás, és maradjon mindig is az, hiszen ha kiszárad, a megkeményedett földből sem tud kibújni a petrezselyem.