Létrehozva: 2024.10.01. 11:00

Ez a zöldség igazi túlélő: balkonládában is óriási hozamot produkál

Hamarosan október lesz, de még mindig lehet friss, zöld leveles zöldséged; és ehhez nem is kell hogy kerted legyen, elég egy erkély és egy közepes méretű balkonláda. Mutatjuk, hogyan nevelhetsz mángoldot az erkélyeden!

Érdemes minden nap friss, nyers zöldséget enni, főleg zöld leveles zöldségeket, hiszen ezek szükségesek ahhoz, hogy egészséges maradj. A mángoldra kevesen gondolnak ilyenkor, pedig nagyon finom, egészséges zöldség, amit ráadásul könnyű termeszteni. A kertbe április végén szokás vetni a magjait, de balkonládába most is vethetsz, hiszen ha nem lesznek nagy fagyok, akkor még sokáig szüretelhetsz róla. Ez a növény igazi túlélő, nemhogy megmarad a cserépben, de még hatalmasra is nő!

Swiss,Chard,'ruby,Red',In,Pot
Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amire ősszel és télen nagy szükségünk van / Fotó: Kassia Marie Ott / Shutterstock

Enyhén savas virágföldet válassz

A mángold szépen fejlődik, ha a talaj jó vízáteresztő-képességű, és tápanyagban gazdag, ezért érdemes ültetés előtt a virágföldet érett komposzttal dúsítani, lazítani. A 6-7-es pH-jú, vagyis enyhén savas földet szereti, ezért válassz ennek megfelelően virágföldet. Egy nagyméretű balkonláda elég is lesz a mángoldodnak, ezt töltsd fel a virágföld és a komposzt keverékével, és jöhet a vetés!

Hagyj nekik helyet

Körülbelül két centi mélyre vesd a magokat úgy, hogy egy-egy növény között maradjon 20-30 cm hely, hogy szépen fejlődjenek, és sok levelet hozzanak. Ha sűrűbbre sikerült a vetés, amikor kibújnak a növénykék, egyeld ki őket.

Félárnyékos helyre tedd

Balkonon akkor lesz szép a termés, ha védett, napos vagy félárnyékos helyen van a mángold, így ilyen helyet válassz neki a teraszon. Időnként locsold meg, ne hagyd kiszáradni a földjét.

Két hónap múlva szüretelhetsz

A leveleket a vetés utáni két hónap múlva már szüretelheted is, a levélnyelet a harmadik hónap után. Mivel mostanában elég enyhék a telek, és a mángold amúgy is jól tűri a hideget, így könnyen lehet, hogy egészen december végéig tudsz szüretelni a friss, zöld levelekből.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek