RETRO RÁDIÓ

Honnan tudod, hogy megérett a dió? Ekkor a legjobb leszedni

Létrehozva2024. 09. 23. 10:00

Hamarosan itt a diószüret ideje, ha van fád a kertben, érdemes figyelni. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen állapotában szeded le, és az is fontos, hogyan szüretelsz.

A saját termésű dió igazi kincs, hiszen nagyon egészséges, és nagyon sokba kerül a boltban. Ha van fád, hamarosan készülhetsz a szüretre! Bár sok dió lehullik a dióburok-fúrólégy miatt, valójában még a diók többsége nem érett, a hullás nem azt jelenti, hogy már szüretelhetsz. A beteg diókat szedd össze a fa alól, mosással jó részük megmenthető; az épeket pedig most már minden nap figyeld, hamarosan le lehet szedni őket. Sokat számít az jó időzítés nemcsak a dió eltarthatósága, de az íze miatt is.

Ripe,Nuts,Of,A,Walnut,Tree
Meg kell várni, hogy teljesen érett legyen, előbb nem érdemes leszedni Fotó: milroy fernando /  Shutterstock

A zöld kopácsot figyeld

A dió akkor érett, ha a zöld kopács szétnyílik, és könnyen leszedhető a dióról. Időnként nézz rá a fádra, ha már szétnyílt a zöld burok, akkor szedheted is a diót.

Nem kell verni a fát

A diót le szokás verni a fáról, és régi hiedelem, hogy minél erőteljesebben odacsapsz az ágaknak, annál több termés lesz jövőre. Valójában ez azonban nem igaz, az erős vesszőzés miatt sérülhetnek azok a hajtások, amiken a jövő évi termőrügyeket hozná létre a fa. Ha a leverést választod, óvatosan, csak az érett diókat üsd meg, szépen le fognak válni kisebb ütésre is.

Megvárhatod, míg lehullik

Ha óriási a fa a kertedben, akkor mindenhonnan nem tudod leverni a diókat, ilyenkor várd meg, amíg maguktól lehullanak. Nyírd le a füvet a fa alatt, hogy könnyebben megtaláld az érett termést. Minden nap járd körbe a területet, és minél előbb szedd fel az érett diót. Ha sokáig a földön marad, a kopács elfeketedik, és csúnya lesz a dió csonthéja is. Teríthetsz le ponyvát is a fa alá, úgy könnyebb megtalálni a diókat.

Elő kell készíteni a tárolásra

A felszedett diókról szedd le a zöld burkot. Amelyekről nem akar lejönni, azokat tedd félre, önts rájuk vizet, és hagyd ázni egy napot. Utána könnyedén meg tudod szabadítani a szemeket a héjtól. A megtisztított diót még ne tedd el télire, mert befülledhet, bepenészedhet. Ki kell szárítani a termést! Szellős, meleg, árnyékos helyre érdemes kiteríteni úgy, hogy minél kevésbé érjenek egymáshoz; a legjobb helyük a padláson van. A diót száraz, hűvös helyen kell tárolni, a legjobb erre a kamra. A héjas diót akár két évig is tárolhatod.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.