Létrehozva: 2024.09.23. 10:00

Honnan tudod, hogy megérett a dió? Ekkor a legjobb leszedni

Hamarosan itt a diószüret ideje, ha van fád a kertben, érdemes figyelni. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen állapotában szeded le, és az is fontos, hogyan szüretelsz.

A saját termésű dió igazi kincs, hiszen nagyon egészséges, és nagyon sokba kerül a boltban. Ha van fád, hamarosan készülhetsz a szüretre! Bár sok dió lehullik a dióburok-fúrólégy miatt, valójában még a diók többsége nem érett, a hullás nem azt jelenti, hogy már szüretelhetsz. A beteg diókat szedd össze a fa alól, mosással jó részük megmenthető; az épeket pedig most már minden nap figyeld, hamarosan le lehet szedni őket. Sokat számít az jó időzítés nemcsak a dió eltarthatósága, de az íze miatt is.

Ripe,Nuts,Of,A,Walnut,Tree
Meg kell várni, hogy teljesen érett legyen, előbb nem érdemes leszedni Fotó: milroy fernando /  Shutterstock

A zöld kopácsot figyeld

A dió akkor érett, ha a zöld kopács szétnyílik, és könnyen leszedhető a dióról. Időnként nézz rá a fádra, ha már szétnyílt a zöld burok, akkor szedheted is a diót.

Nem kell verni a fát

A diót le szokás verni a fáról, és régi hiedelem, hogy minél erőteljesebben odacsapsz az ágaknak, annál több termés lesz jövőre. Valójában ez azonban nem igaz, az erős vesszőzés miatt sérülhetnek azok a hajtások, amiken a jövő évi termőrügyeket hozná létre a fa. Ha a leverést választod, óvatosan, csak az érett diókat üsd meg, szépen le fognak válni kisebb ütésre is.

Megvárhatod, míg lehullik

Ha óriási a fa a kertedben, akkor mindenhonnan nem tudod leverni a diókat, ilyenkor várd meg, amíg maguktól lehullanak. Nyírd le a füvet a fa alatt, hogy könnyebben megtaláld az érett termést. Minden nap járd körbe a területet, és minél előbb szedd fel az érett diót. Ha sokáig a földön marad, a kopács elfeketedik, és csúnya lesz a dió csonthéja is. Teríthetsz le ponyvát is a fa alá, úgy könnyebb megtalálni a diókat.

Elő kell készíteni a tárolásra

A felszedett diókról szedd le a zöld burkot. Amelyekről nem akar lejönni, azokat tedd félre, önts rájuk vizet, és hagyd ázni egy napot. Utána könnyedén meg tudod szabadítani a szemeket a héjtól. A megtisztított diót még ne tedd el télire, mert befülledhet, bepenészedhet. Ki kell szárítani a termést! Szellős, meleg, árnyékos helyre érdemes kiteríteni úgy, hogy minél kevésbé érjenek egymáshoz; a legjobb helyük a padláson van. A diót száraz, hűvös helyen kell tárolni, a legjobb erre a kamra. A héjas diót akár két évig is tárolhatod.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek