Létrehozva: 2024.09.27. 17:00

Nyakunkon az invázió: így védekezhetsz a rágcsálók ellen vegyszermentesen

Az őszi lehűléssel egyre több rágcsáló bukkan fel a ház körül és sokszor sajnos odabent is. Egyrészt a hideg elől keresnek téli búvóhelyet, másrészt az élelem vonzza őket. Ahhoz, hogy nagy ívben elkerüljék a konyhádat és a kamrádat, nem kell erős mérgeket használni.

Ősszel megindulnak az egerek, patkányok a lakott területek felé, és a házakat, melléképületeket szemelik ki téli szálláshelynek. Itt ugyanis nemcsak korlátlan élelem, de jó kis meleg is van, így ha nem veszed észre időben őket, akkor pillanatok alatt befészkelik magukat. A rágcsálók főleg a konyhában, kamrában okoznak hatalmas károkat, hiszen amit összemászkálnak, megrágnak, beszennyeznek a vizeletükkel és az ürülékükkel, azt mindent ki kell dobni – és ez sokszor rengeteg kárba ment élelmiszer lehet. A legjobb tehát az, ha be se jutnak a házba az egerek és patkányok; mutatunk néhány vegyszermentes, házi módszert.

Three,Young,Rats,(rattus,Norvegicus),At,Kitchen.,One,Rat,Crawls
Senki nem örülne ennek a látványnak a konyhájában! Fotó: torook /  Shutterstock

Ebben is segít az ecet

Erős illatát ki nem állhatják a rágcsálók, ezért érdemes rendszeresen takarítani vele, és befújni ecetes vízzel a bejárat környékét, ez távol tartja őket.

A borsmentaolajat se szeretik

Ez az illat is hatásos ellenük; csepegtess egy pár szemet egy vattapamacsra, és tedd a ház sarkaiba, no meg oda, ahol úgy sejted, bejutnak a rágcsálók a házba. Akárcsak az ecetet, ezt is permetezheted az ajtó elé és az ajtófélfára: keverj el tíz cseppet fél liter vízben, és töltsd szórófejes flakonba.

A babérlevél is hatásos

Tegyél pár szem babérlevelet oda, ahonnan távol szeretnéd tartani az egereket; ennek az erős illatát messzire elkerülik. 

Tarts rendet

Mind a kertben, mind a házban fontos, hogy makulátlan rend legyen, a rágcsálók ugyanis imádják a búvóhelyeket. A kamrában, konyhában ne maradjon elöl étel, tegyél mindent légmentesen zárható dobozokba, és arra is figyelj, hogy a konyhapulton és a padlón ne legyen maradék és morzsa. A szemeteskukát is gyakran ürítsd, ne csábítsák a szagok a rágcsálókat.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek