Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.17.

Most védekezz a meztelen csigák ellen, hogy ne rágják le a növényeidet

Bár már lecsengett a kerti szezon, és nem ősszel jelentik a legnagyobb problémát ezek a kártevők, most mégis rengeteget tehetsz az ellen, hogy a meztelencsigák bosszúságot okozzanak a következő szezonban. Ugyanis most a legkönnyebb védekezni ellenük...

A meztelen csigákat senkinek nem kell bemutatni, minden hobbikertész szívből utálja őket – vagyis leginkább a kártételüket, hiszen tavasztól késő őszig mindent lerágnak, ami az útjukba kerül. Nem csoda, hogy mindenki igyekszik tűzzel-vassal kiirtani őket a kertből; de ennek sokszor csak néhány év elteltével van látható eredménye. Azt azonban kevesen tudják, hogy nemcsak a kerti szezonban, de most, a szezon végén is érdemes felvenni velük a harcot – ugyanis egyes meztelencsiga-fajok, például a spanyol csupaszcsiga most rakják a petéiket. Így pedig némi kutatómunkával és kitartással a jövő évi szaporulat nagy részétől is megszabadulhatsz.

The,Invasive,Destructive,Snail,Lays,Eggs
Sokkal könnyebb lesz a dolgod jövőre, ha most felveszed a kesztyűt a meztelen csigák ellen! Fotó: Andrzej Rostek / Shutterstock

Ne hagyd abba az irtást

Először is érdemes még azelőtt likvidálni a csigákat, hogy petét raknának; ennek az időszaka pedig az őszi, esős időszak, így hiba lenne befejezni a csigák elleni küzdelmet arra hivatkozva, hogy már úgysincs mit lerágjanak a konyhakertben. Vagyis egészen a fagyokig folytasd, amit nyáron elkezdtél, továbbra is helyezz ki csigacsapdákat, vagy csalogasd őket nedves deszka, textília alá, vagy éjjel szedegesd össze őket.

Kutasd fel a petéket

A csigák hermafroditák, vagyis hím- és nőivarú szerveik is vannak, így amikor párosodnak, mindkét példány megtermékenyül, és mindketten kb. 50 db petét raknak le. Ezeket szeretik elrejteni az avarban, korhadó növényi részek alatt vagy a laza talajok felső rétegében. Tehát érdemes átforgatni a levélkupacokat, az udvaron maradt fahulladékot, mindent, ami alatt nedvesség gyűlhetett össze – akár a kerti bútorok alá is bekukkanthatsz. A gyöngyszem méretű, fehér vagy áttetsző petéket pedig semmisítsd meg azzal a módszerrel, amivel a csigákat is szoktad. 

Tedd rendbe a kertet

Ezt egyébként is megteszi ősszel az ember, de nemcsak a látvány, hanem a csigák miatt is hasznos. Ne hagyj kint semmit, ami nem odavaló, a levágott füvet, a faleveleket minél előbb gereblyézd össze, és távolítsd el. Ha lazább, homokos talajú a konyhakerted, tél elején-közepén ásd fel egy fagymentes napon; addigra befejeződik a csigák peterakási ideje, és rengeteg petét forgathatsz ki; ezek a következő fagytól el is fognak pusztulni. 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek