Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.02.

Lepkeparadicsomot hozott létre a csepeli házaspár, az egész világ a csodájára jár

Lilla és Tibi beleszeretett a pillangókba és elhatározták, hogy létrehoznak egy látogatható lepkekertet. Ennek gondozása ugyan sok lemondással jár, de minden percét élvezik.

Valóságos oázist teremtett Modróczki Tibor és felesége, Lilla. Saját maguk tervezték és valósították meg a szigetszentmiklósi Motobutterfly lepkekertet, ahol több száz különleges pillangót neveltek már fel - írja a Fanny magazin.

Modróczki Tibor és felesége, Lilla / Fotó: Fanny magazin

„Látogatható kertre vágytunk”

Nyolc évvel ezelőtt Tibi ajándékba kapott egy hernyót; a felesége először nem lelkesedett az ötletért, de miután kikelt a gyönyörű pillangó, egyből beleszeretett. Jöttek az újabb bábok és pillangók, végül kinőtték a csepeli lakásukat és a szigetszentmiklósi családi telkükön kialakítottak egy lepkekertet.

A férjem kapott egy hernyót, amit sikerült kinevelnie. Próbáltuk ezt a hobbit másokkal is megszerettetni, megismertetni. A későbbiek folyamán pedig mindenki szerette volna látni a lepkéket, azt, hogy miként neveljük őket és innen jött az ötlet, hogy egy látogatható lepkekertet hozunk létre. A kerten belül a 150 minimum egyedszámot szoktuk tartani, ezen felül még vannak peték és hernyók is. A szám folyamatosan változik, mert minden nap hullanak el egyedek és minden nap hozunk be új lepkéket – mondja Lilla.

Fotó: Fanny magazin

„Itt minden természetes”

Gondos tervezés és szorgos munka árán rendezték be a kertet olyan növényekkel, mint például az eukaliptusz, rágó menta vagy a sétányrózsa. Tökéletes életteret biztosítva az állatok számára.

Próbáltuk megoldani, hogy egy élvezhető, családbarát, saját kis kertet hozzunk létre. Nem volt semmilyen leírásunk, hogy hogyan lehet ezt megtenni. Közel három évet modelleztünk Lillával, három nyarunk ráment arra, hogy milyen növényeket hova tegyünk, hogyan locsoljunk és még egy csomó-csomó apróságra. Néhány dolgot csak kiemelve, az egyik az, hogy ebben a kertben mindennek bionak kell lennie, a rovarok miatt. Tehát nálunk nincs vegyszer, se műtrágya, minden természetes. A hazai fauna itt ezen a kis létesítményen belül is bele fog szólni. Gondolok itt a hangyákra, a darazsakra, a pókokra, a csigákra. Ezek mind-mind felboríthatják nálunk az egyensúlyt és nekünk törekedni kell arra, hogy itt minden a helyén legyen, mert ha valamit kiveszünk az egyenletből, akkor nem lesz jó a végeredmény. Be kell valljam őszintén, hogy évről évre újból és újból olyan tapasztalások érnek, ami alapján jobbá válok, de sajnos nincs egy kézikönyv, nem tudod először, hogy melyik lépésed mit fog okozni. Így próbáljuk a legeslegjobbat megadni az állatainknak. A kertünk nem csak annyiból áll, hogy kizárólag szép növények vannak, hanem meghatározott céllal vannak betelepítve a növények, tehát megkülönböztetjük a tápnövényeket. Azokat nevezzük tápnövényeknek, amiken az adott lepkefajok utódai, tehát maguk a hernyók felnevelődnek – magyarázza Tibi.

Fotó: Fanny magazin

Tibi még az állását is otthagyta ezért

Tibi egy évvel ezelőtt otthagyta az értékesítő állását, hogy csak a lepkekerttel foglalkozhasson. Szívügyének tartja, hogy a gyermekekkel megismertesse a lepkék világát.

Járt hozzánk a kertbe egy aranyos kislány, mindig csillogó szemekkel figyelte a lepkéket. Az egyik alkalommal adtam neki ajándékba bábokat és azt mondta, hogy „bácsi, ez az életem legjobb napja”, nagyon megható volt számomra és itt döntöttem el, hogy ezzel akarok foglalkozni – emlékszik vissza meghatódva Tibi.

Lilla a munkája mellett segít a férjének. Számukra a nyári szezonban nincs szabadnap és nyaralás sem, mert teljesen leköti őket a kert.

Fotó: Fanny magazin

A lepkebábokat a világ minden tájáról rendelik, mint például Thaiföld, Kenya vagy Costa Rica. Tibiék is értékesítenek lepkebábokat.

A lepkebábok különböző lepkefarmokról érkeznek. Mi kizárólag fenntartható és etikusan működő lepkefarmoktól vásárolunk. Egy nemzetközi szervezetnek is a tagja vagyunk, aminél feltétel, hogy csak etikusan működhetnek a tagok, úgyhogy az általunk értékesített bábok is ebbe a kategóriába tartoznak – árulja el Tibi.

Most a kertünkben a legújabb és legkülönlegesebb lepke – bár nehéz választani – a Panacea procilla. Összecsukott állapotban nagyon szép, narancssárgás, pirosas a szárnya, nyitott állapotban pedig kék mintás. Ez a faj az Amazonas-medencében honos, gyakorlatilag Panamától Kolumbiáig megtalálható és ebből a térségből érkezett hozzánk. Ennek a lepkének körülbelül 3-4 ezer forint az értéke.

A házaspár folyamatosan azon fáradozik, hogy jobbá tegyék a kertet a lepkék és a látogatók számára egyaránt.

Először mi is otthon, a lakásban tartottuk a lepkéket, tehát bárki tudja őket lakásban nevelni, akinek van egy kis türelme hozzá. Kétféle nappali lepkével foglalkozunk, vannak gyümölcsevő lepkék és nektárevő lepkék. Ha otthoni körülmények között neveljük őket, akkor a gyümölcsevők számára elég táplálék egy szelet narancs, amit naponta kicserélünk nekik. A nektárevő lepkéknek pedig van egy speciális műnektár, amit ki kell keverni és azzal lehet őket etetni. Vannak még az éjjeli lepkék, amik nem táplálkoznak, ők rövidebb ideig, körülbelül egy hétig élnek. Ez egyáltalán nem költséges hobbi, mert nem szükséges hozzá felszerelés. Mi azt szoktuk javasolni, hogy ha nincs kutya, macska, ami megenné a lakáson belül a lepkét, illetve van szúnyogháló az ablakon, akkor ideális lehet számukra egy szobát kijelölni; így nem szükséges külön egy hálós tartót megvásárolni, csak a táplálékot kell nekik biztosítani arra a néhány hétre, amikor velünk vannak – tanácsolja Lilla.

Fotó: Fanny magazin

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek