Létrehozva: 2024.09.19. 11:00

Hamarosan ingyenes mosószer potyog odafentről, mutatjuk, hol keresd

Ha szeretnél spórolni a mosószer árán, és természetes, vegyszermentes módszerrel mosnál, akkor érdemes figyelned; hamarosan ugyanis hullani kezd egy olyan termés a fáról, amivel tökéletesen helyettesítheted a mosószert!

Szeptember közepétől már kezd hullani a vadgesztenye a fákról, érdemes összeszedni, hiszen valóságos kincs! Nemcsak gyerekjátékok készülhetnek belőle, hanem vegyszermentes mosószer is, ami környezetbarát, de tökéletesen ingyen is van. A vadgesztenye ugyanis tele van szaponinnal, és ez a felületaktív anyag éppen úgy működik, mint a bolti mosószerek, így a gesztenyéből készített mosószer hatékonyan dolgozik, szép tiszták lesznek tőle a ruhák. Mutatjuk, hogyan készítheted el!

Young,Woman,Inspecting,Clothing,After,Laundry,At,Home
Tiszták és természetes illatúak lesznek tőle a ruhák. Fotó: FabrikaSimf / Shuterstock

 

Indulj el gyűjteni

A vadgesztenye szeptember közepe táján érik be, és egészen október végéig potyog a fákról, így érdemes begyűjtő körútra indulni. A lehullott termést szedd össze, és tedd vászonzsákba, így tud szellőzni. A zöld, szúrós héjra nincs szükség, csakis a barna gesztenyeszemeket vidd haza. Kevés is elég a mosószerhez, ezért nincs szükség arra, hogy több kilónyit összegyűjts.

Dolgozd fel a gesztenyét

Az összegyűjtött vadgesztenyéket tárold hűvös, szellős helyen, vászonzsákban, hogy ne száradjanak ki. A belőlük készült mosószer csak 1-2 hétig áll el a hűtőben, ezért nem érdemes túlságosan sokat elkészíteni előre. Mosás előtt végy 6-8 db gesztenyét, és hámozd meg őket; a mosószerhez ugyanis a külső héjra nem lesz szükséged. Hogy könnyebb legyen a munka, ütögesd meg egy kicsit a gesztenyeszemeket kalapáccsal, így a megrepedt héjat könnyebben le tudod húzni. Ha így se adja meg magát, akkor áztasd be a bogyókat egy félórára. A meghámozott gesztenyéket éles, erős késsel vágd négyfelé, és már készítheted is belőlük a mosószert.

Csak vizet kell hozzáadj

A megpucolt, negyedelt gesztenyebeleket tedd fel egy liter vízben főni. Tíz perc forralás után vedd le a tűzhelyről, és hagyd kihűlni. Ezután már moshatsz is vele; 6 kg ruhához 1,5 dl gesztenyéből készült mosószerre van szükség. Öntsd a mosógép adagolójába, vagy egyenesen a dobba. A megmaradt mosószert tedd a hűtőbe. A napi használatú ruhák felfrissítésére tökéletes ez a mosószer, de az erősen szennyezettekhez adj a gesztenyés mosószer mellé egy kevés mosószódát is, hogy biztosan kijöjjenek a foltok.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek