Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
OTTHONKA

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.09.

Így tárold a krumplit: nem fog télre kicsírázni

Vegyél télire több krumplit, hiszen gazdaságosabb is és jó, ha van belőle otthon. Azonban figyelj oda a helyes tárolásra, mert könnyen kicsírázhat. Mutatunk néhány hasznos tippet, hogy a burgonya ne végezze a szemetesben.

Mindig vannak szuper akciók, vegyél te is nagyobb mennyiségű burgonyát. De ne várd meg, míg kicsírázik, tárold megfelelően. Íme a legjobb tárolási tippek, így tuti finom ételt készíthetsz majd belőle.

Sprouted,Potato,Tubers,In,Hand,Close-up,,Improper,Storage,Of,Vegetables
Illusztráció / Fotó: Lena Ogurtsova

1. Nézd át a krumplikat

Ha nagy mennyiségű krumplit tárolsz, időnként nézd át és válogasd át. Előfordul az idő folyamán, hogy egy-egy romlott vagy kicsírázott krumplit találsz, azokat dobd ki. Baktériumok és a penész is átterjedhet az egyikről a másikra, ezt küszöböld ki.

2. Tárold elkülönítve

Ne kövesd el azt a hibát, hogy közel tárolod más zöldségekhez, vagy gyümölcsökhöz, melyekben etilén van, ilyenek: az alma, a paradicsom is például. Ugyanis akkor gyorsabban érik, és hamarabb megjelennek a csírák. Ha lehetséges szellősen férjenek el egymás mellett a burgonyák.

3. Óvd meg a fénytől és a hőtől a krumplit

A fény és pára, valamint a hőmérséklet hatással van a csírázás gyors beindulására. Ezért a burgonya kerüljön száraz, hűvös helyre. Pincébe, kamrába, jól szellőző helyre. 

4. Ne tárold műanyag zacskóban

Crates,With,Potatoes,On,Shelf,,Closeup.,Orderly,Storage
Illusztráció / Fotó: New Africa

Ha műanyag zacskóban veszed meg a krumplit, akkor tedd át hálóba, papírzacskóba, de legjobb a rekesz vagy kosár. Ezeken a helyeken valószínű nem éri annyi nedvesség a zöldséget, így a penészgombák nem kerülnek a közelébe, nem rothadnak el. Előzd meg ezt a problémát.

5. Akár hűtőbe is tehetsz belőle

Ezzel korábban sokan nem értettek egyet, mert a hideg a krumpliban megnöveli az akrilamid képző cukrokat, és ez rákkeltő lehet. Manapság ezt már megcáfolták, és ajánlják a hűtőben való tárolást, ezzel akár 3-4 hónappal tovább elállhat a krumpli.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek