Létrehozva: 2024.08.17.

A legtöbb ember rosszul szedi le a fügét, erre figyelj, ha nem akarod megbánni

Igazi kincs a fügebokor a kertben, most már minden nap lehet róla szüretelni. De nem mindegy, hogyan, és főleg, hogy mikor szeded le!

Egyre többen ültetnek fügebokrot a kertbe, hiszen ennek a gyümölcsnek különlegesen finom íze van, és kellemesen édes – emellett pedig rendkívül egészséges is, ráadásul változatosan felhasználható a konyhában. Nemcsak lekvár készülhet belőle, a sült füge igazi különleges csemege, de teheted joghurtba, házi fagyi alapanyaga is lehet, és pikáns chutney is készülhet belőle. Ahhoz azonban, hogy a lehető legfinomabb legyen, nem mindegy, hogy mikor szüreteled! A legtöbben még éretlenül szedik le a fügét a bokorról, így viszont nemcsak a cukortartalma alacsonyabb, de az íze sem az igazi.

Wooden,Box,Full,Of,Green,Figs,Over,An,Old,Wood
A legtöbben éretlenül szedik le a fügét a bokorról (Fotó: Gaston Cerliani /  Shutterstock)

A színre figyelj!

A füge eleinte apró, zöld, kemény bogyó az ágakon, majd ahogy érni kezd, úgy változik a színe, és ezzel együtt puhulni is kezd. De az, hogy puha, még nem jelenti, hogy érett is! A füge féléretten is ehető, sőt, finom is, de van egy kellemetlen mellékíze, hiszen még benne van a fehér tejnedv. Érdemes tehát a színét is figyelni; először világoszöld lesz, majd sárga, és egyre több barna folt kezd megjelenni rajta. A barnulás nem más, mint cukorfolt, és ez azt mutatja, hogy egyre édesebb a füge. Érés közben elvékonyodik a gyümölcs bőre, és egyre kevesebb a fehér hús a héj alatt, de ez persze kívülről nem látszik. A barna foltok megjelenése már azt jelzi, hogy hamarosan érdemes szüretelni, de a megjelenésük még nem azt jelenti, hogy máris le lehet szedni a gyümölcsöt, érdemes várni, míg egy kicsit összeesik.

A ráncosodás már biztos jel

A füge, ahogy érik, elkezd összetöppedni, ráncok jelennek meg a bőrén, sőt, van olyan fajta, ami meg is reped – de ez a természetes érés velejárója. Érdemes megvárni, míg a fügék elérik a bokron ezt az állapotot, és csak akkor leszedni őket, hiszen ilyenkor igazán mézédes, és most van a legfinomabb íze.

Hiába édesedik, nem utóérő

Sokan, akik idő előtt leszedik a fügét, észreveszik, hogy ha a konyhapulton, vagy akár a hűtőben tárolják, a gyümölcs egyre édesebb lesz. Azonban ez nem azt jelenti, hogy a leszedett gyümölcs a leszedés után tovább érett, hanem azt, hogy kezd kiszáradni. A száradás hatására veszít a nedvességtartalmából, ezzel pedig megnő a gyümölcsben a cukor aránya, emiatt lesz édesebb – de ettől érett nem lesz. Érdemes inkább megvárni, míg teljesen megérik, és akkor leszedni; de jól kell időzíteni, mert a fügét nemcsak mi szeretjük – a darazsak, a hangyák és a madarak is, így érdemes megelőzni őket a szürettel.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek