Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.07.24.

Így tudsz mini paradicsommal könnyedén fügét szaporítani

Ha van már fügebokrod, és elégedett vagy a termés mennyiségével, minőségével, akkor megéri szaporítani. Ezt a módszert most érdemes kipróbálni, amíg még növekedési fázisban van a növény; jövő tavasszal már ültetheted is az új fügédet!

A füge szaporítása nem túl bonyolult művelet; általában tavasszal vagy ősszel szokás nekiállni, ha dugványozni szeretnéd. Viszont egy másik módszerrel akár most is gondoskodhatsz arról, hogy új, első osztályú fügenövényed legyen. Ehhez pedig nem lesz másra szükséged, mint egy doboz koktélparadicsomra.

Egyszerű módszer, ha szeretnél új fügenövényt. Fotó:  Ripost


 A doboz a lényeg

Rengeteg helyen kapni olyan minparadicsomot, aminek a doboza fölül és alul tele van szellőző lyukakkal. Épp egy ilyen dobozra lesz szükséged a füge szaporításához, az említett lyukaknak pedig fontos szerep jut hamarosan! A paradicsomokra nem lesz szükséged, azokat nyugodtan fogyaszd el, de a dobozt tedd el.

Erősítsd a füge szárára

Pár hét alatt megjelennek a fehér gyökérkezdemények. Fotó:  Ripost

Vág ketté a dobozt az oldala mentén, töltsd meg virág- vagy palántafölddel, és erősítsd a füge szárára úgy, hogy körbeölelje az ágat. Enyhén nedvesítsd meg a földet, és folyamatosan tartsd is nedvesen. A paradicsomos doboz szellőző nyílásain keresztül tudod öntözni. Mivel a füge most aktív növekedési fázisban van, az állandó nedvesség arra készteti a dobozba zárt ágrészt, hogy azon a szakaszon is fejlesszen gyökeret a növény. Így a száron először gyökérkezdemények, majd gyökerek fognak megjelenni.

Ősszel ültesd át cserépbe

Mire vége a nyárnak, már kész is az új fügenövényed! Ekkora már az átlátszó dobozon is jól látható lesz, hogy sok, egészséges gyökeret fejlesztett a szár. Vágd el óvatosan a doboz alatt a szárat, és ültesd át cserépbe az új fügecsemetét. Mivel még kicsi, nem tanácsos kiültetni, inkább vidd be hűvös, legfeljebb 10 fokos helyiségbe, és ott teleltesd át; időnként öntözd meg. Tavasszal aztán ki is ültetheted a fügédet, hamar meg fog eredni. A hagyományos dugványozáshoz képest azért is előnyösebb ez a módszer, mert nagyobb, életerősebb csemetét tudsz kiültetni a kertbe, és a második évben jó eséllyel már egy-két termést is hozni fog, a harmadik évben pedig rendesen beindul, és hatalmasra nő a fügefád.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek