tóth gabi
Szinte mindenki szereti a tojásrántottát, hiszen egyszerű és nagyszerű étel. Sajnos néha nagyon mellé lehet nyúlni. Mutatjuk, miről is van szó!
Íme, néhány alapkérdés, amivel kapcsolatban nagyot lehet csúszni még egy rántottával is. Ha gyakran készít ezt a reggelit, érdemes ezeket a hibalehetőségeket eleve kizárni!
Aróságnak tűnik, de nagyon is fontos, hogy miként tárolod a tojást. A tojástartó doboz nemcsak tárolásra való, hanem fizikailag is védi a törékeny tojásokat. Egí jó dobozban nem repednek meg a tojások, és így nem is veszik át a hűtő terében lévő, teljesen más jellegű élelmiszerekből származó különböző szagokat. A tojásokat lehetőleg a hűtőszekrény belsejében tárold. A hűtőajtó polcai alkalmatlanok erre, még akkor is, ha gyárilag a tojástartó oda lett tervezve. A hűtőnek ezen a részén viszonylag meleg van, így az ide pakolt tojások könnyen megromolhatnak.
3-4 tojásból pikk-pakk elkészül a rántotta, mégis vannak olyanok, akik türelmetlenek és és fel akarják gyorsítani a folyamatot. Egyenesen a serpenyőbe pottyanják a tojást, miután feltörték a héját. Ahhoz, hogy valójában ízletes legyen a rántotta, érdemes előtte felverni a tojást. Így kiszűrheted az esetleg megromlott darabokat. Pár perc és egy plusz mosogatni való tál, de hidd el, jobban jársz. A romlott tojás nagyon büdös, undorító, ha belekerül a serpenyőbe a többi mellé, akkor az egész rántottád kuka. Akkor is hibát követsz el, ha túl magas hőfokon sütöd a tojást. Az odakozmált eredmény pedig nem spórol meg neked egy percet sem.
Ki gondolná, hogy a korai sózás is befolyásolja a sütési folyamatot. Ízetlenebb és vizesebb állagú lesz a reggelid. Akkor sózz, és tegyél hozzá más fűszert is. amikor levetted a tűzhelyről. Ilyenkor jöhet akár a pirospaprika és bors is a tetejére, nem csak a só.
Mire is gondolunk? Paprika, paradicsom, gomba, kolbász, sajt, hagyma... Turbózd fel a rántottádat sajttal, ám jobb, ha erre a célra nem az előre felszeletelt és csomagolt változatot használod, mert csak agyoncsapja a végeredményt. Inkább frissen reszelt sajtot tegyél a rántottába. Rakhatsz hozzá zöldségeket is, hagymát, petrezselymet, de azok is inkább csak frissen dobják fel a reggelit. Fonnyadtan csak elrontják a rántottát.
Forrás: vidékíze.hu