Létrehozva: 2023.07.18.

Eleged van a szúnyogokból? Mutatjuk a leghatékonyabb házi tippeket

Egy komolyabb esti szúnyoginvázió meghiúsíthatja a legszebb kerti pillanatainkat. Összegyűjtöttünk néhány remek ötletet, amit bármikor bevethetsz ellenük.

Létezik néhány különleges tulajdonságokkal rendelkező növény, amelyek segítenek elűzni a szúnyogokat és más rovarokat. Az illatuk, az olajuk vagy az alkotóelemeik révén sikeresen védelmezik a kertet, a teraszt vagy akár a bőrt a szúnyogcsípésekkel szemben. Fontos megjegyezni, hogy az egyéni érzékenység és a környezeti tényezők befolyásolhatják a hatékonyságukat, így érdemes kipróbálni őket, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb megoldást.

Koktélba is mehet belőle

A citromfű leveleinek erős illata amellett, hogy elriasztja a szúnyogokat, még az emberekre is nyugtató hatással van. A koktélokba a menta mellett gyakran használt ízesítő, de mielőtt beletennéd, mindenképpen mosd meg alaposan. 

Metszd rendszeresen 

A bazsalikom rendkívül népszerű az olasz konyhában, de kevesen tudják, hogy a szúnyogokat ellen is hatásos lehet. Ha a palántát rendszeresen megmetszed, akkor nem csak gyorsabban fog nőni, hanem az illata is intenzívebb lesz, így hatása még erőteljesebb lehet. 

Fotó: Pixabay.com

Tovább élsz tőle?

A kakukkfű nemcsak a kerti szúnyogokkal harcol, hanem más kártevőkkel is, például a káposztalégy ellen is hatékony. Emellett a kakukkfű természetes fájdalomcsillapító hatással is bír. Kiváló fűszernövény húsos, gombás és paradicsomos ételekhez. 

Spray helyett illatos olaj

A levendula nem véletlenül sokak kedvence, hiszen csodás színével a kerted éke, az pedig a hab a tortán, hogy a szúnyogokat is távol tartja. Ezenkívül a levendulaolajnak nyugtató és stresszoldó hatása van, és segíthet a jó alvásban. Gyertya formájában is kipróbálhatod. Amennyiben a szokványos szúnyogriasztó sprayk szagát nem szereted, akkor levendulás olajjal is bekenheted a bőrt. 

Mutatós asztaldísz

A rozmaring erőteljes illatát nem szeretik a vérszívók, így nagy ívben elkerülik. A virágos változata mindamellett, hogy elűzi a szárnyas rovarokat, még mutatós asztaldísz is lehet, ami egy kerti partin igazán praktikus megoldás.

Minden hónapban virágzik

A körömvirág a szúnyogok mellett a káposztalepkéket és a levéltetveket is távol tartja. Ezenkívül a körömvirág virágai ehetők és szép színt, valamint ízt adhatnak a salátáknak vagy más ételeknek. Nevét a latin "calendae" szóból kapta, ami a "hónap első napját" jelenti, mert a növény hosszú virágzása miatt minden hónapban találhatóak rajta hajtások. Érzékeny növényeink mellé nyugodtan ültetheted, hogy erős illatukkal távol tartsák a kártevőket. 

Leghatékonyabb olaj

Az eukaliptuszt olaj formában nyugodtan használhatod bőrödre is szúnyog riasztóként. Új kutatások szerint a citromos eukaliptusz olaj az egyik leghatékonyabb csodaszer a vérszívók ellen. Hatása általában három óráig tart, de ez a bőrtípustól is függ. 

Természetes távoltartó

A krizantém virágjából nyerik ki a pietrint, amely egy természetes rovarirtó hatóanyag. Ez az anyag hatékonyan távol tartja a szúnyogokat. Nálunk leginkább temetői virágként ismerik.

Gyorsan növekszik

A fodormenta és macskamenta friss illata számunkra kellemes, a szúnyogok viszont nagyon utálják. A mentaolaj természetes rovarriasztó hatóanyagokat tartalmaz, és számos kozmetikai- és rovarirtó termékben megtalálható. Ha a földbe ülteted, akkor rendszeresen gondozd, mert hirtelen nagyon elszaporodhatnak. 

Csípések kezelésére

A cickafarkolaj vagy kivonat hatékonyan elűzi a szúnyogokat, miközben megnyugtatja és regenerálja a bőrt, így akár a csípések kezelésére és tökéletes lehet. 

Csökkenti a gyulladást

A neem-fa Indiában őshonos növény, amelynek különlegessége, hogy a legtöbb rovar utálja, így inkább elkerülik. A neem-fa magjából, leveleiből és kivonatából készült termékek hatékonyan védenek a szúnyogok ellen is. Emellett a belőle készült olajat hagyományosan használják a bőr és haj ápolására, mivel hidratáló és gyulladáscsökkentő hatással bír.

Jellegzetes illat

A kakassarkantyú apró ovális levelei zöld-fehér foltosak vagy bíbor lilásak, amik jellegzetes kámforillatot bocsájtanak ki magukból. Ezért nemcsak a szúnyogok, de a legyek és molylepkék is elkerülik a helyet, ahol nő.

Árulkodó elnevezés

A büdöske vagy bársonyvirág nevéhez hűen elhajtja a rovarokat. Az apró és leginkább élénksárga őszirózsaféle erős szaggal rendelkezik. Érdemes belőle egyéb növényeink közé is ültetni, hogy a kártevők ne jelenjenek meg. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

ripost.hu

„De nagy legény már” - Védelmezőn ölelte Nádai Anikót a nagyfia – Fotó

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

15 tuti tipp: Így lesz gyönyörű virágáradat a kertedben az egynyáriaktól

OTTHONKA

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

OTTHONKA

Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

OTTHONKA

Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!