Létrehozva: 2023.05.01.

Mikor lehet kivinni a szabadba a lakásban teleltetett növényeket?

Ugyan tavaszias az idő, és csábító lehet a gondolat, hogy kividd napfürdőzni a teleltetett növényeidet, nem árt óvatosnak lenni. Van, aminek már kint a helye, de akad, ami még megfázna odakint.

Csodásan mutatnak a teraszon, az udvaron a cserepes növények, évelő virágok, és már az idő is egyre melegebb, így  a bent teleltetett szépségeket hamarosan ki lehet költöztetni a szabadba. Nem árt azonban ezzel óvatosnak lenni, hiszen hiába nincsenek fagyok, az éjszakai, de akár a nappali hűvös idő is árthat egyes növényeknek. Mutatjuk, mit igen és mit nem lehet még kitenni!

Urban,Terrace,With,Flowers.,Table,With,A,Bouquet,Of,Wildflowers,
Mielőtt végleg kiteszed őket, szoktatni kell őket a kinti fényviszonyokhoz, hőmérséklethez. Fotó: Isa Long / Shutterstock

A leandernek már kint a helye

A mediterrán, fás szárú növényeket már akkor ki lehet, sőt, ki is kell tenni a szabadba, amikor odakint 4-8 fok között alakul a hőmérséklet. Azonban mielőtt ténylegesen kivinnéd a leandert, érdemes néhány napig tápoldattal öntözni a tövénél, és fokozatosan szoktatni a kinti klímához. Vagyis adj nekik egyre több vizet, lombozatukat fokozatosan szoktasd a napfényhez. Ha pedig a hőmérséklet 4 fok alá esne, boríts egy nagyobb nejlonfóliát a a lombozatra, és vissza kell vinni védett helyre. 

Lassan mehet a muskátli is

Akárcsak a leandereket, ezt a virágot is első körben szoktatni kell a kinti körülményekhez, hiszen ha egyik napról a másikra kiviszed a melegbe, sokkolhatod a növényt. Eleinte csak napközben legyen kint, árnyékos helyen, majd tedd félárnyékba, végül pár nap múlva a napra. A szoktatás két hete alatt kapjon több vizet, adj neki tápoldatot is, és ha letelt az idő, akár éjszakára is kint maradhat, ha nem hűl le nagyon a levegő. Ugyanígy járj el a ciklámenekkel, primulákkal, 

A szobanövények még várjanak

Azok a növények, amik a lakásban nem hűvös helyen, hanem a meleg szobában vészelték át a telet, odakint is csak hasonló körülmények között fogják jól érezni magukat. Vagyis a melegigényes szobanövényeket csak akkor vidd ki a teraszra, ha már 20 Celsius fok felett van napközben a hőmérséklet. Az is fontos, hogy ezeket is szoktatással vidd ki, hiszen ha a szoba után rögtön kiteszed őket a napra, megéghetnek a leveleik. Nyáron már, amikor éjszaka is 20 fok körül van a hőmérséklet, bátran kint hagyhatod őket éjszakára is.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek