
Méz és fahéj mindig legyen otthon, ha kertészkedsz, mutatjuk, miért
Nemcsak a konyhában veheted hasznát ezeknek a csodaszereknek, a kertben is jó segítőtársaid lehetnek! Főleg akkor, ha drága palánták helyett szeretnéd magadnak nevelni az új növényeidet.
Aki szeret kertészkedni, előbb-utóbb megpróbálja maga szaporítani a kedvenc növényeit. A legtöbb dísznövény, fűszernövény ugyan magról is szaporítható, de sokkal gyorsabb az eredmény, és egészségesebb az új növény, ha dugványozással, gyökereztetéssel próbálkozol. Ez a fajta szaporítási mód azért is biztosabb, mint magról nevelni, mert így gyakorlatilag klónozod az anyanövényt, míg magvetés esetén egyes fajtáknál megeshet, hogy nem pont olyan lesz, mint amiről a magot szedted. A gyökereztetéshez pedig a legjobb házi segítség a fahéj és a méz; ezek segítségével biztosabban hoz gyökereket az anyanövényről levágott vessző.

Így használd:
Válassz ki a szaporítani kívánt növényen egy olyan vesszőt, aminek egészségesek a levelei. A szár aljáról csipkedd le a leveleket, csak a vessző tetején hagyj meg 3-5 darabot. A dugvány szárát mártsd mézbe, majd fahéjba. A fahéj segíti a gyökeresedést, sokan a boltokban kapható gyökereztető hormon helyett használják. A méz pedig megvédi a dugványt a rothadástól, és elpusztítja a baktériumokat.
Az előkészített ágakat szúrd bele egy virágfölddel megtöltött, kisebb cserépbe. Locsold meg úgy, hogy éppcsak nedves legyen a föld, majd húzz egy zacskót a tetejére. Naponta egyszer szellőztess, vagyis vedd le a zacskót, hogy ne fülledjen be a dugvány. 5-10 nap alatt a legtöbb növény gyökeret fog ereszteni; ezt abból is láthatod, hogy új hajtásokat fog hozni. Ha már alaposan benőtték a gyökerek a palántázó cserepet, az új növényedet átültetheted nagyobb cserépben, vagy ki, a kertbe.






