kulcsár edina
Tavasszal nemcsak a konyhakerti növények, de a gyomok is kibújnak a földből. Ám ezek közül nem mindegyik gaz, van, ami ehető, finom, és még egészséges is.
Senkinek nem a kedvence a gyomlálás a kertben, de ha megismered ezeket az ehető gyomnövényeket, könnyen lehet, hogy másképp fogsz tekinteni a feladatra. Ahelyett, hogy a komposztálóba dobnád őket, érdemes inkább bevinni a konyhába, és akár salátát, akár főzeléket készíteni belőlük, hiszen különleges ízük mellett a többségük egészséges is. Mutatjuk, mit érdemes leszedni, és azt is, hogyan készítsd el!
Csalán
Mindenki ismeri a gyógyhatásait, teaként minden drogériában megtalálható ez a szúrós növény, ami immunerősítő hatásai mellett segíti a diétát és enyhíti a menstruációs fájdalmakat. De nemcsak teának jó: isteni főzeléket vagy levest készíthetsz belőle! A főzés után már nem lesz csípős, de a szedéskor és a feldolgozáskor erősen ajánlott kesztyűt viselni.
Kövér porcsin
Szinte bárhol felbukkanhat a kertben, még a beton repedései között is találkozhatsz vele; de legnagyobb számban a konyhakertben található. Gyorsan szaporodik, ha nem vigyázol, elnyomhatja a frissen kiültetett palántákat. Magas a C-vitamin-tartalma, tele van omega-3 zsírsavakkal. Enyhén savanykás az íze, így kiváló savanyúság készülhet belőle, de feta sajttal és olajbogyóval készült salátákba is isteni lehet. Rizottóhoz is szuper! Ha párolod, arra figyelj, hogy ne süsd túl, mert nyálkás lesz!
Tyúkhúr
Nem véletlen kapta a nevét, a tyúkok ugyanis nagyon szeretik. Salátának isteni, de leves vagy mártás is készülhet belőle; az íze nagyon hasonlít a spenótéhoz. Magas a C- és D-vitamin-tartalma, ásványi anyagokban is gazdag. A friss növényeket vágd le ollóval, ha idősebb növényről szüretelsz, akkor csak a felső néhány centit használd fel.
Pitypang
Sokan tűzzel-vassal irtják a pázsitról, hiszen nem mutat jól a gondosan elkészített gyepszőnyegen. A pitypang gyógynövény, melynek minden része felhasználható. Tavasszal még csak a levelei szedhetők, salátákban, nyersen érdemes fogyasztani, később pedig a virágaiból készíthetsz isteni pitypangmézet vagy -szörpöt.
Libatop
A fehér libatoppal hamar tele lesz a kert, ha elfelejtkezel a gazolásról, így nem kell bemutatni ezt a növényt. Ez a gaz azonban nagyon egészséges: magas a vas-, a fehérje- és a kalciumtartalma, enyhíti a gyomorbántalmakat, emésztési problémákat. Leveleit teheted salátába, de készíthetsz belőle levest is.
Fontos tudni!
Parkolóban, út szélén nem tanácsos ehető gyomnövényeket szedni, de a saját kertből se, ha korábban gyomirtó szereket vagy egyéb vegyszereket használtál a területen. Ha nem ismersz fel egy növényt száz százalékos biztonsággal, akkor soha ne fogyaszd el; ugyanis rengeteg mérgező növény hasonlít az ehetőkre.