Létrehozva: 2023.04.23.

Szeretnél konyhakertet, de tarackos az udvar? Így szabadulhatsz meg tőle

A kertészek egyik legádázabb ellensége ez a gyomnövény, ami gyorsan terjed, és szinte minden mást kipusztít a kertből. Ha idén szeretnél elkezdeni zöldségeket termeszteni, meg kell próbálnod kiirtani a tarackot.

A tarackot senkinek nem kell bemutatni: ez a gyomnövény rendkívül gyorsan terjed, mindent kiirt maga körül, és szinte mindent túlél. Elsőre ártalmatlan fűnek tűnhet, amit könnyedén ki lehet gyomlálni, de a látszat csal, a tarack gyökerei akár félméteres mélységbe is lenyúlhatnak a talajba, így kihúzni lehetetlen. Ha egy területet elhanyagolnak, nem művelik, hamar elterjed, és akkor okozza a legnagyobb bosszúságot, ha szeretnél ültetni valamit a kertbe, például új ágyásokat kialakítani a leendő konyhakerted számára. Ugyanis gyökereivel megfojtja a haszonnövényeket, de ez nem minden: a tarack olyan anyagokat termel, amik miatt a többi növény képtelen felvenni a nitrogént a talajból, és ezáltal kevésbé fognak fejlődni. Nem lehet tehát tarackosan hagyni a földet, de alaposan fel kell kötnöd a gatyádat, ha szeretnél megszabadulni tőle. Mutatjuk, mit kell tenned.

Texture,Grass,Of,The,Elymus,Repens,Close-up,-,Top,View.
Minden mást elnyom a kertben a tarack. Fotó: ioanna_alexa / Shutterstock

Kapálni tilos!

Ásóval, kapával nekiesni a taracknak nem jó ötlet, ugyanis, ha elvágod a gyökereit, minden egyes kis gyökérdarab önálló életre kel, és minden rügyéből új hajtás fog kinőni. Ugyanezen oknál fogva nem ajánlott kézzel kihúzni, mint a többi gyomnövényt, hiszen, ha beszakítod a gyökeret, egy újabb növénynek adsz életet.

Az összes gyökértől meg kell szabadulni

Ha nem túlságosan fertőzött a terület, ahova növényeket szeretnél ültetni, akkor ásóvillával vagy csákánnyal is megküzdhetsz a tarackkal. Igyekezz egyben kiszedni a csomókat, ásd fel a földet, és minden gyökeret húzz ki, amit csak látsz. Legjobb, ha eső után végzed a munkát, amikor könnyebben kijönnek a gyökerek. Ezt ismételd meg, valahányszor kibújik egy újabb szál tarack a földből. Idővel a rendszeres irtásnak köszönhetően elfogy a tápanyag a földből, és a bent maradó gyökerek elpusztulnak. Ha azonban nagyon elszaporodott a tarack a kertben, drasztikusabb módszerekhez kell folyamodni: fel kell szántani vagy ásni minél mélyebben a területet, és minden egyes gyökérdarabot kiszedni. Ami pedig visszatér később, azt folyamatosan irtani kell, így néhány év alatt megszabadulhatsz a taracktól.

Tangles,Of,Couch,Grass,(elymus,Repens),Rhizomes,Can,Be,A
Egy darab gyökeret se hagyj a földben! Fotó: Volodymyr Nikitenko / Shutterstock

Nincsenek kiskapuk, nem lehet megúszni az ásást

Az interneten online fórumokon, Facebook-csoportokban sorra adják egymásnak a tippeket a hobbikertészek, hogyan lehet a taracktól gyorsan, emberkímélő módon megszabadulni. Az egyik legelterjedtebb trükk szerint elég kartonpapírral vagy fekete fóliával letakarni a területet; így a tarack a fény hiányában elkezd elpusztulni. Három hét elteltével újra kitakarják, hogy a gyökerekben lévő energia növekedésre serkentse a tarack zöld részeit – majd újra visszatakarják, ezzel „kifárasztják” a gyomnövényt. A gyakorlatban azonban a módszer nem mindig bizonyul sikeresnek, hiszen, ha nagyon fertőzött a terület, elég, ha csak egy kis gyökérdarab túléli a kezelést, a tarack hamarosan újra lefertőzi a kertet. A gyomirtózást szokták még javasolni, ám még a totális gyomirtó sem hatásos a tarackra, hiszen olyan szerteágazóak a gyökerei, és olyan mélyre futnak, hogy mindenhova nem jut a szerből. Ezért nincs más megoldás, mint a kitartó ásás.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek