Létrehozva: 2023.03.30.

Máris támadnak a kullancsok, erre figyelj, ha kutyád, macskád van

Sokan úgy hiszik, hogy csak nyáron kell védekezni a kullancsok ellen, pedig ezek a vérszívók ilyenkor is aktívak. Érdemes máris gondoskodni a házi kedvencek védelméről, hiszen ezzel súlyos betegségektől óvhatjuk meg őket.

Bár még csak most kezdődött a tavasz, és az idő is hűvös, ez nem jelenti azt, hogy akár kiránduláskor, akár a kertben ne találkozhatnánk kullancsokkal. Az enyhe tél idén is ezeknek a káros rovaroknak kedvezett, hiszen tartós fagy hiányában sokkal több példány tudott áttelelni. Ezért a sajátunk mellett házi kedvenceink védelméről is érdemes gondoskodni.

Szinte egész évben védeni kell őket a kullancsoktól. Fotó: Pixabay.com

Akár halálos betegséget is terjeszthetnek

Köztudott, hogy az emberre milyen veszélyes, potenciálisan halálos betegségeket terjesztenek a kullancsok, de kedvenceink sincsenek biztonságban. A kutyák esetében a legveszélyesebb a babézia, mely kezelés nélkül az állat elhullását is okozhatja. Emellett azonban a Lyme-kórt is elkaphatja a kutya, ha megcsípi egy fertőzött kullancs. Utóbbi a macskákra is veszélyes. Emellett a cicák a kullancscsípés által elkaphatják a babéziához hasonló betegséget, a macskák fertőző anémiáját.

A legbiztosabb a megelőzés

Ma már rengetegféle készítményt lehet kapni az állatpatikákban, melyekkel megvédhetjük kedvenceinket. A kijárós macskák számára leginkább a bolha- és kullancsriasztó cseppek a legpraktikusabbak, mert, bár lehet kapni nyakörvet is, utóbbival felakadhat a macska egy bokorban, faágon, vagy el is hagyhatja. Kutyák esetében nyakörvet, cseppet és tablettát is választhatunk; sok mindentől függ, melyik a legideálisabb a kedvencünk számára, például a hosszú szőrű kutyáknál nem minden nyakörv megfelelő. Legyen szó akár kutyáról, akár macskáról, érdemes az állatorvossal egyeztetni, hogy megtaláljuk a leghatásosabb készítményt.

Ha már megtörtént a baj

Abban az esetben, ha kullancsot találtál a kutyában, macskában, fontos, hogy mielőbb eltávolítsd, hiszen ezzel is csökkented a fertőzésveszélyt. Fontos, hogy nem szabad sem olajjal, sem ecetes vattával fullasztani a kullancsot, mert ettől öklendezni kezd, és ezzel a fertőzéseket a kedvenced vérkeringésébe juttatja. A legjobb módszer, ha beszerzel egy kullancscsipeszt vagy -kanalat, és ezzel távolítod el a vérszívót. A művelethez készíts elő egy zacskót, amibe majd a kullancs kerül. Simítsd le a szőrt, helyezd a bőrre a csipeszt, és egy határozott mozdulattal húzd ki a kullancsot úgy, hogy közben véletlenül se nyomd össze a testét. A csípés helyét fertőtlenítsd le. Fontos tudni, hogy a macskák bőre sokkal vékonyabb a kutyákénál. Érdemes pár napig figyelni a kedvencedet, és ha bágyadt, étvágytalan, levert lesz, mihamarabb vidd állatorvoshoz!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

magyarnemzet.hu

Németh Krisztián: Más feltételekkel érkeztem Liverpoolba, mint Szoboszlai – légiós podcast

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

OTTHONKA

Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

OTTHONKA

Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!

OTTHONKA

Így választhatsz jó zöldségpalántákat