
Ne dobd el az újhagyma végét, eszméletlen, mi lesz belőle
Már lehet kapni a boltokban ezt a friss ízű, tavaszi finomságot. Ezúttal ne dobd ki a gyökeres részét, inkább tedd félre; rengeteget spórolhatsz. Mutatjuk a trükköt!
Tél közepén már mindenki ki van éhezve a friss zöldségekre, ezért jó hír, hogy már megjelent a boltokban, piacokon a zsenge újhagyma. Reggelihez, vacsorához, salátába isteni, és a hagyma roppant egészséges, hiszen – többek között – serkenti a vérkeringést, jót tesz a bélflóra egyensúlyának. A legtöbbször a gyökeres vége a kukában landol, de kár lenne elpocsékolni: hiszen, ha egy pohár vízbe állítod, nevelhetsz magadnak belőle egy újabb adag friss zöld hagymát.

Ehhez mindössze egy pohárra, kevés vízre, a hagymavégekre és némi odafigyelésre lesz szükséged. Az erkélyen, teraszon is tarthatod, amikor nem fagy, de prímán fejlődik a konyhapulton is, ha kap elegendő fényt. A trükk lényege, hogy amikor tálalás előtt feldolgozod az újhagymát, és levágod a végét, akkor hagyd egy kicsit hosszabbra, vagyis legalább 2-3 centis darabokkal együtt távolítsd el a gyökeres részt. Ezeket a hagymavégeket pedig állítsd egy pohár vízbe, olyan helyen, ahol éri a napfény.

A vizet cserélgesd alattuk minden nap, hiszen csak így fognak fejlődni. A konyhában igencsak jól mutatnak a zöld növénykék, és hamar elkezdenek új leveleket hozni. Ha ezek már elég hosszúak, le is lehet vágni őket, hogy a szendvics, zsíros kenyér mellé elfogyasszátok. Egy-két hét alatt nőnek meg az új levelek. Ha virágföldbe, cserépbe állítod az újhagyma végeit, vagy teszel egy kevés tápoldatot a hagymavégek vizébe, akkor több körben is szüretelhetsz. Így rengeteget spórolhatsz, hiszen nem kell mindig megvenni az újabb csokor újhagymát a boltban.






