kulcsár edina
Erős illata miatt sokan inkább kihagyják az étrendjükből, pedig rengeteg jótékony hatása van. Mutatjuk, miért érdemes hagymát hagymával enni!
Rendszeresen hagymát enni nem csak az ízek miatt érdemes, hanem azért is, mert ősidők óta az egyik legtermészetesebb gyógyszerünk: szinte mindegyik fajtája fantasztikus immunerősítő, de más pozitív hatásai is vannak az egészségre. Például segíti a szív- és érrendszeri problémák megelőzését, jót tesz a csontoknak, a beleknek – ám ezen kívül is van néhány meglepő hatása, amire sokan nem is gondolnak. Érdemes tehát rendszeresen hagymát enni – de csak akkor, ha nem vagy rá érzékeny. Mutatjuk az előnyöket!
1. Jót tesz a férfiassággal
Egészen pontosan a termékenységgel, hiszen tele van antioxidánsokkal és szelénnel, ami javítja a sperma egészségét. Nem csupán a méretük és alakjuk lesz megfelelő tőle, de a mozgásban is támogatja őket.
2. Hatékony az orrvérzés ellen
Kevesen ismerik ezt a hatásos trükköt: orrvérzés esetén érdemes egy félbevágott hagyma illatát belélegezni, így hamarabb eláll a vérzés. C-vitamin és bio-flvaonoid tartalmának köszönhetően a hagyma illóolajai a későbbi vérzések megelőzésében is segítenek, ráadásul eldugult orr esetén azonnali megkönnyebbülést hoznak.
3. Hangulatjavító hatása van
A hagymában található folsav, vagy B9 vitamin hatásos a depresszió megelőzésében. Sokszor a lehangoltság oka, hogy a homocisztein nevű aminosav túl nagy mértékben van jelen a szervezetünkben – ez pedig a B-vitamin hiánynak is köszönhető. A hagymában található folsav lebontja ezt az aminosavat, ezáltal pedig több boldogsághormon termelésére lesz képes a szervezet.
4. Egészségesebbek lesznek a fogak
A nyers hagyma rágcsálása, evése erősíti a fogakat, és a benne található erős illóanyagok elpusztítják a káros baktériumokat. Ahhoz, hogy hatásos legyen a módszer, legalább 2-3 percen át érdemes nyers hagymát rágni – ez egy étkezés során meg is tud valósulni.
5. Gyorsabban nő tőle a haj
A benne található antibakteriális és gombaellenes anyagoknak köszönhetően a hagyma segíti a haj táplálását, a benne található kén, és az antioxidánsok pedig megakadályozzák a vékonyodást, törést.
6. Segít a jó-koleszterinszint növelésében
Szakértők napi fél fej nyers hagymát javasolnak azoknak, akik szeretnék a HDL, vagyis jó koleszterinszintjüket megemelni. A hagyma emellett védi a vénákat a rossz koleszterin hatásai ellen; zsíros húsételek mellé emiatt nagyon is ajánlott fogyasztani.
7. Csökkenti a vércukorszintet
A rendszeresen fogyasztott hagyma bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet, így rendszeres fogyasztásával a cukorbetegség megelőzhető.