Létrehozva: 2021.11.12.

Ezekkel az apró trükkökkel komoly pénzt spórolhatsz meg

Ráférne a pénztárcádra a spórolás, de nem tudod, hol foghatnál meg egy kis pénzt, amit félretehetnél? Máris mutatjuk a trükköket!

A spórolás elméletben nem nehéz feladat – a gyakorlatban azonban a legtöbbünk kezéből kifolyik a pénz. De akkor hogyan lehet egy kis megtakarításra szert tenni? Máris mutatjuk, milyen módszerekkel tehetsz félre egy kis dugipénzt, hogy ne kelljen aggódnod egy esetleges váratlan kiadás miatt. Ha van egy kis pénzed félretéve, akkor a mostani bizonytalan helyzetben is nyugodtabban alhatsz.

A spórolás legelső lépése az, hogy írd össze a bevételeket és a kiadásokat (Fotó: Pixabay)

A spórolás alapja: légy tisztában a számokkal!

Magától értetődőnek tűnik, sokaknak mégsem az: a spórolás legelső lépése, hogy pontosan tisztában legyél vele, mennyit keresel és mennyit költesz. Néhány hónapig igyekezz pontosan vezetni a bevételeidet és a kiadásaidat. Ez már önmagában is arra ösztönöz, hogy kevesebbet költs, de még jobb, ha minden hét vagy hónap végén megnézed, hol folyt ki feleslegesen a kezedből a pénz. Hamar rájöhetsz, hogy összeadódva mennyit számít a reggeli kávé a büfében, vagy az a pár, hirtelen felindulásból megvásárolt ruhadarab. Ebből pedig máris levonhatod a következtetést, hol kell csökkentened a kiadásaidat.

Tedd félre az aprót!

Tedd félre a pénztárcádban felgyűlő aprót, és hónap végén váltsd be. Napi szinten valószínűleg meg sem fogod érezni azt a 100-200 forintot, hónap végén viszont meg leszel lepve, mennyi pénz gyűlt össze a perselyedben. Ha ezeket az összegeket minden hónapban elteszed, nem lesz gondod a karácsonyi költségvetéssel -vagy épp a nyári nyaralással.

Nézd végig az előfizetéseidet!

Van olyan előfizetésed, amit nem használsz? Nézz körül, le tudod-e cserélni olcsóbbra az internet-előfizetést, érkezik-e olyan újság a nevedre, amit el sem olvasol, vagy előfizettél-e olyan szolgáltatásokra, amit már nem használsz. Ha igen, mondd le ezeket azonnal.

Mindig listával menj bevásárolni!

Ahogy éhesen nem szabad elindulni a boltba, úgy lista nélkül sem. Ha tételesen felírod, mi hiányzik a háztartásból, kisebb az esélye, hogy elcsábulsz egy akciós finomság láttán. Ráadásul, ha időről időre felméred, mi minden van a kamrában, amit fel kellene használnod, akkor a lejárt élelmiszerek miatti pazarlást is elkerülöd. A hét egy-két napján főzz abból, amit otthon találsz, így a kidobott ételek mennyiségét is csökkented.

Ha mindig bevásárlólistával indulsz az élelmiszerboltba, sok pénz maradhat a zsebedben!
(Fotó: Pixabay)

Pakolj ki a kocsiból!

Minden kiló plusz súly növeli az autód fogyasztását. Ha tehát alaposan kitakarítod a csomagtartót, akkor nem csak rend lesz, hanem a benzinen is spórolhatsz. A légellenállást növelő tartozékokat, például a tetőcsomagtartót csak addig tartsd az autón, amíg valóban szükséges, ha nincs benne semmi, szereld le őket.

Egészséges spórolás: gyalogolj többet!

Kisebb távok kedvéért ne ülj autóba. Egy-két megállóra még a tömegközlekedésre sem feltétlenül kell felszállnod, nyugodtan mehetsz gyalog is. Ez nem csak a spórolás eszköze lehet, hanem az egészségedet is óvja, hiszen minden lépéssel többet mozogsz. Így pedig drága fogyasztószerekre is kevesebbet kell költened.

Az online vásárlást is érdemes kétszer átgondolni! (Fotó: Pixabay)

Hagyd ott éjszakára az online kosaradat!

A spórolás egyik remek trükkje, hogy ne fizesd ki azonnal, amit egy online boltban a kosaradba helyeztél. Hagyd ott éjszakára, és csak akkor indítsd el a fizetést, ha reggel még mindig meg szeretnéd venni. Így adsz magadnak egy kis gondolkodási időt, és elejét veheted az impulzusvásárlásnak.

Ne mentsd el a kártyád adatait!

Ugyanebből a megfontolásból ne mentsd el az online üzletekben a kártyád adatait. Ha ugyanis minden egyes alkalommal be kell gépelned a kártyaadatokat, már van egy szusszanásnyi időd átgondolni, tényleg szükséged van-e a termékre, vagy csak hirtelen megkívántad.

A spórolás legjobb trükkje: különböztesd meg a szükségest a vágytól!

A spórolás legegyszerűbb és legalapvetőbb trükkje, ha egyszerűen nem veszel meg mindent, amire vágysz. Igyekezz elkülöníteni a szükségest a vágytól: vagyis azt vásárold meg, amire valóban szükséged van. Az élvezet kedvéért a vágyott dolgokból is a kosaradba kerülhet egy-kettő, de ha csak minden második ilyen hirtelen, vágyvezérelt vásárlást kihagysz, már komoly összeg marad a pénztárcádban hónapról hónapra.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Korda Györgyöt fél óránál tovább nem hagyhatja magára Klárika

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

hirtv.hu

Műsorváltozás: 21 órától a Varga Judit-interjú a HírTV műsorán

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Videó: Farkast bukkant fel egy hazai városi erdőben

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

5 szuper tipp, hogy fantasztikus legyen tavaszra a terasz

OTTHONKA

Így tervezd meg a konyhakerted, hogy biztosan elég legyen a termés

OTTHONKA

Így mosd ki a terítőt, hogy tényleg ragyogjon az ünnepi asztalon

OTTHONKA

Odaégett az étel? Ezzel az egyszerű trükkel pofonegyszerűvé válik a súrolás!

OTTHONKA

Elindult a hajrá: eddig lehet ingyenesen lakásbiztosítást cserélni

OTTHONKA

Ezért mosd le tavasszal a tujáidat a kertben! Gyönyörűek lesznek nyárra

OTTHONKA

Vesd be a fokhagymát, és gyönyörűek lesznek a növényeid