OTTHONKA

Így spórolhatsz súlyos ezreket a bevásárláson

Próbálsz olyan takarékosan vásárolni, ahogyan csak lehet, mégsem látszik az eredménye a pénztárcádban? Mutatunk néhány módszert, ami a hasznodra lehet.
  • Szerző: Ripost

Tudod, mennyit költesz?

Ha spórolni akarsz, nagyon fontos, hogy először felmérd, mennyit is költesz valójában. Lehet, hogy csak egészen apró dolgokról, például egy-egy csokiról, kávéról kell lemondanod ahhoz, hogy jelentős eredményt láss.

Tedd a megspórolt pénzt egy külön helyre!

Legyen egy külön helyed, például egy befőttes üveged vagy egy erre a célra fenntartott pénztárcád, ahová a megspórolt forintokat teszed. Hidd el, százasokból is komoly összeg tud felhalmozódni!

Fizess készpénzzel!

A készpénzt könnyebben nyomon tudod követni, mint a bankkártyás költéseket, ezért jobb, ha a heti nagybevásárlást készpénzben fizeted. A hónap elején tedd félre a konyhapénzt, így a hónap végén pontosan látod majd, mennyi maradt a borítékban. Ezt az összeget aztán átteheted abba a borítékba, amelyben a nyaralásra, vagy valamilyen rég vágyott dologra gyűjtött pénz lapul.

Tervezz előre!

Ha tudod, mennyit költesz egy hónapban, vagy egy héten, már van egy viszonyítási alapod: okos bevásárlással ezt tudod csökkenteni.

Nézd meg, mit veszel!

Egy-egy nagybevásárlás után nézd meg a kosár tartalmát. Van-e benne olyan, amit olcsóbb dologgal is lehetne helyettesíteni, esetleg teljesen felesleges? Van olyan étel, amit ha nem vennél meg, több jutna egészséges élelmiszerekre? Ezekre különösen figyelj oda legközelebb. A megszokás nagy úr, de ha tudatos vagy, nem kerülnek többet a kosárba.

Figyeld azt is, mit dobsz ki!

Ha túl sok étel kerül a kukába, inkább vásárolj gyakrabban, kisebb tételekben.

Tervezd meg a menüt!

Legalább egy hétre előre tervezd meg a család étrendjét. Így egészségesebben, változatosabban fogtok táplálkozni, és a vásárlás is kevésbé lesz ötletszerű.

Figyelj a lejárati időkre!

A közeli lejáratú termékeket gyakran leárazzák az üzletekben, de csak akkor vedd meg őket, ha valóban fel is használód a lejárati időn belül.

És ezeket olvastad már?