RETRO RÁDIÓ

Szeretnél olcsón rengeteg bazsalikomot? Itt egy jó ötlet

Szeretnél olcsón rengeteg bazsalikomot? Itt egy jó ötlet
Létrehozva2021. 06. 30. 13:40

Ezzel a trükkel könnyen szaporíthatsz magadnak egy egész erdőt

A bazsalikom a paradicsomos és tésztaételek, az olaszos fogások elmaradhatatlan ízesítője, ráadásul alapvetően alacsony igényű, könnyen nevelhető mediterrán fűszernövény. Ez az illatos fűszernövény nemcsak a kertben, hanem akár a legparányibb konyha ablakában, cserépben is nevelhető, így bátran lehet tartani otthon belőle, a lényeg, hogy sok fényt és vizet kapjon.

Fotó: Pixabay.com

A bazsalikom legcsodálatosabb tulajdonsága, hogy könnyen lehet gyökereztetni, így rövid idő alatt valóságos bazsalikomerdőt varázsolhatsz egy tőből is! Érdemes kipróbálnod a szaporítását, mert ezzel a friss és illatos fűszernövénnyel főzni, ízesíteni és díszíteni teljesen más, mint szárított változattal. Igazi kulináris élvezetben lesz részed, ha kipróbálod!

Így tudsz bazsalikomerdőt varázsolni magadnak:

  • Vásárolj egy egészséges, dús és méretes cserepes bazsalikomot! Általában már élelmiszerüzletekben is hozzájuthatsz pár száz forintért.
  • A vásárlást követő 12-14 órában egyelőre hagyd a bazsalikomot a védőcsomagolásban, hogy a növény akklimatizálódni tudjon a szoba hőmérsékletéhez!
  • A szárakat egyesével vágd le a második hajtásnál.
  • A levágott hajtásvégeket állítsd vízzel teli poharakba, egy-egy pohárba maximum 3-5 ágacskát tegyél. A poharakat helyezd meleg és világos helyre, de arra figyelj, hogy ne érje közvetlen napsütés.
  • A poharakban minden második nap cseréld ki a vizet, hogy a hajtások friss vízhez juthassanak. Körülbelül 10-12 nap elteltével a bazsalikom hajtásai szépen meggyökeresednek.
  • Ha a szárak szépen gyökeret eresztettek, szétültetheted őket cserepekbe.
  • Arra kell figyelned, hogy a földjét mindig nedvesen tartsd, ehhez kevés víz is elegendő.

    Egy csokor friss bazsalikomból már fantasztikus házi pestot is készíthetsz, melyhez nem kell más, mint egy dl olívaolaj, 1 evőkanál fenyőmag (amit helyettesíthetsz napraforgómaggal is), 5 dkg parmezán, só és bors. A magvakat serpenyőben pirítsd le, majd az összes hozzávalót turmixold össze, míg krémes állagot nem kapsz. Kóstold meg és ízesítsd, ha még szükséges. A kész házi pestot rakd üvegekbe, hűtőszekrényben tárolva sokáig élvezheted az ízét!

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.