OTTHONKA

Elöntötte a kertet a gaz, itt a trükk, ami segít

A kiadós eső és a felmelegedés nem csak a virágoknak és a zöldségeknek tett jót, de a gyomnövények is nekilódultak. Ha nem szeretnél vegyszert használni, próbáld ki ezt a módszert: hatásos és környezetbarát is.
címkék:
  • Szerző:

A gaz kiirtása egész évben feladatot ad a kiskertben, hiszen a gyomnövények sokkal gyorsabban nőnek, mint a virágok és a zöldségek. Egyszerűnek tűnik a vegyszeres irtás, ám valójában az a nehezebb út: hiszen elpusztíthatja azokat a növényeket is, amikre szükséged van. De nincs is szükség permetezésre: vannak olyan természetbarát módszerek, amikkel nem csupán hatásos, de ingyenes is a gaz kiirtása.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

1. Nem a kapa a legjobb megoldás

Fotó: Pixabay.com

A gyomok irtására mindenki kapát ragadna; ám ezzel sokszor csak olajat öntesz a tűzre. A földben ugyanis ezerszámra várják a gyommagok, hogy a felszínre kerüljenek, kapjanak fényt és nedvességet; ha túl sokat bolygatod a földet, akkor egy idő után nemhogy kevesebb, de egyre több gaz lesz. Ezért gyomlálásnál igyekezz minél kisebb területet felforgatni, például, ha egy gyomot gyökerestül ki akarsz ásni, használj éles kést vagy csavarhúzót.

2. Eső után gyorsan húzd ki őket

Fotó: Pixabay.com

A legbiztosabb, ha a gyomokat gyökerestül eltávolítod, ugyanis ha csak elvágod a kapával a földfelszínnél a szárát, hamar újra kihajt a gyökérről. A gyomokat eső után könnyen ki tudod húzni a nedves, fellazult földből. Ha kiszedted, vágd le a gyökérzetet, és tedd a tűző napra, hogy elpusztuljon.

3. Ne hagyd, hogy magot hozzanak

Fotó: Pixabay.com

Ha nincs időd gazolni, a gyomok virágait akkor is érdemes lecsipegetni, mielőtt magokat hozva tovább terjednének. Ha gyomos a füved, még azelőtt menj rá a fűnyíróval, hogy magoznának. Ha ezzel elkéstél, és már magban vannak a gyomok, mindig használj fűgyűjtőt, így kevesebb magot szórsz szét a géppel. A levágott füvet tedd a komposztra.

4. Segít az ecet és a szódabikarbóna

A legrosszabb a térkőből és a járdák mellől kiszedni a gyomnövényeket, hiszen legtöbbször ahogy húzni próbálja az ember, beszakad a gyökerük. Nem is kell őket kézzel gyomlálni: szórj a résekbe, a zúzott kőre ecetet vagy szódabikarbónát, majd önts rá egy kevés vizet. Ez a módszer rövid idő alatt kipusztítja a díszkövek közül, kerti utak mellől a gyomokat.

5. Dolgoztasd a fűnyírót

Fotó: Pixabay.com

Rendszeresen nyírd le a gyepet 7-8 centiméteresre. A gyomok így nem maradnak meg, a fű viszont sűrűbb és zöldebb lesz.

6. Takard le a gyomokat

Fotó: Pexels.com

Mulcstakaró alatt nem kapnak fényt a gyomnövények, és egy idő után a gyökereik is elhalnak. A dísznövények és a zöldségek közé szórj mulcsanyagot: ez lehet ágapríték, darált fakéreg vagy szalma, de ha nem magoztak fel a füvek, akkor egy-két nap száradás után a fűnyírásból maradt kaszálék is megteszi.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?