kulcsár edina
Nem csak az erdőket-mezőket, de az internetet is elárasztották a gombák; mindenki tölti fel a gusztusos fotókat arról, mit és mennyit szedett. Ami nem csoda: most bőségesen megáldott vele bennünket a természet. Ha még soha nem voltál gombászni, adunk néhány tippet, hogyan fogj neki!
A sok csapadéknak köszönhetően rengeteg gomba termett; no meg elárasztották a Facebook-ot a gombaszedős felvételek: rogyásig rakott kosarak, a fűből kikandikáló kalapok... Még az is kedvet kap hozzá, aki életében nem szedett gombát! Csakhogy ennek is megvan a maga csínja-bínja; mutatjuk, hogyan indulj neki.
1. Ezt vidd magaddal
A gombaszedés felér egy túrázással is, így elsősorban magadat készítsd fel: vízálló cipő, kullancs elleni védelem, réteges öltözet. Nem árt, ha több dobozt vagy kosarat is viszel, hiszen a gombákat fajtánként külön kell tárolnod. Ugyanis, ha véletlen mérgező került a kosárba, az egészet kidobhatod, és nincs rosszabb, mint a gombavizsgálónál ezzel szembesülni. Legyen egy éles kés, kefe vagy szivacs is a kosaradban.
2. Hol terem a gomba?
Akad, aki naivan megkérdezi a neten, hol lehet a környéken gombát szedni; de a legtöbb rutinos gombász titokban tartja a tuti helyeit, így magadnak kell rábukkannod. Erdőben a tölgyfák alatt és a savanyú talajú foltok környékén találhatsz gombát, mezőn pedig azt figyeld, hol sötétebb a fű. Indulás előtt nézz utána, hogy a kiszemelt helyen szabad-e egyáltalán szedni: például magánerdőben és nemzeti parkokban tilos gombászni. Kerüld a szennyezett helyeket, például úttest, vagy ipari terület mellett akkor se állj neki szedni, ha nagyon csábító gombatelepre bukkantál.
3. Mit szabad leszedni?
Ha rábukkantál a gombákra, a szakértők azt javasolják, hogy csak olyat szedj le, amit már ismersz, és tudod, hogy ehető. Ha bizonytalan vagy, az ismeretlen gombából csak 2-3 darabot tegyél el, és vidd szakértőhöz, hogy meghatározza. A gyilkos galócát és a fehér gyilkos galócát minden gombaszedőnek ismernie kell!
4. Ne tépd ki a földből!
Olyan gombát válassz, ami nem túl öreg vagy fiatal, és az egészséges, szép egyedeket szedd le. Ha tövestül kihúzod, elszakítod a gombafonalakat, és ezzel megakadályozod a jövőbeli növekedést. Helyette éles késsel vágd el a gomba szárát, közel a földhöz. Ha ismeretlen gombát találtál, azt azonban tövestül kell kiszedned, ha később azonosíttatni akarod a gombavizsgálóval. A gombákat soha ne tedd nejlonzacskóba, mert befüllednek: kosárban vagy rekeszben tárolva tudnak szellőzni. Még a helyszínen nagyjából tisztítsd le őket a földtől, fűszálaktól, és szedd le a sérült részeket; ha ezt nem teszed meg, a feldolgozás előtt alaposan meg fog gyűlni velük a bajod.
5. Nem lehet akármennyit hazavinni
Tavaly óta magáncélra legfeljebb két kilót lehet engedély nélkül gyűjteni; de a tapasztalt gombászok között előtte is íratlan szabály volt, hogy csak annyi gombát visznek haza, amennyit egyszerre fel tudnak dolgozni.
6. Irány a gombavizsgáló!
Még akkor is nézesd át a kosarad tartalmát szakértővel, ha biztos vagy benne, hogy nem szedtél mérgező gombát – jobb az óvatosság! A gomba-szakellenőrök listáját a NÉBIH oldalán találhatod meg.