kulcsár edina
Mindenkinek van otthon egy olyan tepsije, amelyen már vastagon áll a ráégett kosz, mégis sajnálja kidobni. Most megmutatjuk, hogyan lehet minden ugyanolyan ragyogó, mint az új.
Már megsült rajta száz adag keksz és hús, és elképzelni sem tudjuk, hogyan vakarhatnánk le róla az odaégett réteget? Keverjünk össze egy kis szódabikarbónát és ecetet, majd miután megszűnt a pezsgés, kenjük szét a pasztát a sütőlapon. Hagyjuk rajta egy éjszakán keresztül, végül súroljuk le alaposan.
Amikor a jénai edény bebarnul, ismét a szódabikarbónáért kell nyúlni: mártsuk bele egy nedves fogkefét a szódabikarbónába, majd az általában használt mosogatószeredbe, és dörzsöljük át az edényt. Hagyjuk hatni a pasztát 20 percig, majd gyűrjünk össze egy darab alufóliát, és azzal is dörzsöljük át az edényeket. Olyanok lesznek, mint az újak!
A rozsdás öntöttvas serpenyők tisztításához egy fél krumplira, némi durva sóra és egy kevés olajra lesz szükség. Mártsuk bele a krumpli vágott felületét a sóba, és körkörös mozdulatokkal dörzsöljük tisztára a serpenyőt. Végül töröljük át olajos papírtörlővel.