tóth gabi
Most is ott tartod? Ha ezt elolvasod, biztos, hogy ezután újragondolod a dolgot. Kutatások bizonyították, hogy a hûtõben tárolt krumpliban egészségkárosító folyamatok indulnak be a sütés hatására.
A hideg miatt egy enzim glukózzá és szacharózzá bontja a cukor-szacharózt.
Ez a sütés-főzés során akrilamiddá alakul. A brit élelmiszer-szabványügyi ügynökség arra figyelmeztet, hogy ez
rákos daganatok kifejlődéséhez vezethet.
A folyamat kialakulásának pontos mechanizmusa még nem tökéletesen tisztázott. Valószínűsíthető azonban, hogy az emberi DNS-ben történik valami változás.
Pánikra egyelőre nincs ok, mert a kutatások még csupán az állatkísérletek stádiumánál tartanak. Ott azonban már bizonyított a dolog.
Jobb, ha megelőzöd az esetleges nagyobb bajt. A kiegyensúlyozott, egészséges, kalóriaszegény étkezéssel megvédheted magad.
Magas kockázata van a következő étkeknek:
A keményítőt tartalmazó ételeket, mint a krumplit és a pirítóst csak világosra süsd.
A sütési idő és hőmérséklet növelésével ugyanis növekedik a káros anyagok keletkezésének lehetősége is.
A hűtőben tárolás következtében, a cukortartalom átalakulásának hatására megváltozik a krumpli íze és anyaga is.
Hűvös, sötét és jól szellőző hely az ideális. És távol a vöröshagymától!
Ez utóbbi gyorsabb csírázást és ízváltozást is okoz.
Fontos: Ha részben vagy egészében a krumpli színe zöldesre változik, azonnal dobd ki.