Létrehozva: 2018.06.14.

Menj a fürdődbe és ha ezt látod, azonnal dobd el

Tudjuk, hogy nehéz megválni valamitõl, amit még alig használtál, de a fürdõszobában sajnos néha selejtezni kell. Még olyasmit is érdemes néha lecserélni, amirõl azt hiszed, hogy idõtlen idõkig eláll. Megmutatjuk, mitõl lenne jó minél hamarabb megszabadulnod.

Luffa-szivacs

Havonta egyszer cseréld le. Mivel a luffa általában a nedves fürdőszobai környezetben tölti a napot akkor is, amikor épp nem használod, penész telepedhet meg a szálai között akkor is, ha nem látod. A baktériumok is elszaporodhatnak benne, ami, ha egy pici sérülés van a bőrödön, azonnal fertőzéshez vezethet. Ha pedig elszíneződést látsz rajta, akkor is dobd ki, ha még csak egy hete használod.

Fogkrém

A fogkrém szavatossági ideje általában a felbontástól számított 12-18 hónapon belül jár le, de ha fura a színe, az íze vagy az állaga, inkább szabadulj meg tőle. Idővel a fluor elveszti hatásosságát, elválnak egymástól az összetevői, vagy rossz lesz az íze. Használat után mindig tekerd vissza a fogkrém kupakját, és olyan helyen tárold, amely se nem túl meleg, se nem túl hideg. És persze használd rendszeresen, hogy ne kelljen egy-két hónapnál tovább tárolni.

Antibiotikumos kenőcs

A kenőcsökre ugyanígy jellemző, hogy idővel elveszítik hatékonyságukat. Felbontás után három hónappal a kukában a helyük.

Tampon

Azt hitted, a tampon nem romlik meg? Nos, vásárlás után egy vagy legfeljebb két évvel érdemes tőlük megszabadulni. A mosdókagyló alatti szekrényben ne tárold őket mert a nedves légkörben még akkor is elszaporodhatnak bennük a baktériumok és a penészgombák, ha bontatlanok.

Antibiotikumok

Először is, ki a gyógyszerekkel a fürdőszobában – a meleg, párás levegő nem tesz jót neki. A receptköteles antibiotikumok maradékát viszont mindig dobd ki, mivel idővel csökken a hatásuk. Ráadásul nem kell nyakra-főre alkalmazni az antibiotikumot, épp azért receptkötelesek, hogy az orvos döntse el, mikor van rájuk szükség. Ha ugyanis túl sokszor szedsz be ilyesmit feleslegesen, akkor lehet, hogy épp akkor nem hatnak majd, ha valóban szükséged lesz rájuk.

Szappan

A szappan, akár csak a bor, évekig eltartható – de nem akkor, ha akár csak egyszer is érintkezett vízzel. Ha fura az illata, az állaga, vagy a színe, akkor bőrirritációt, vagy akár fertőzést is okozhatnak a rajta elszaporodott baktériumok. Használj olyan szappantartót, amelyikben rendesen ki tud száradni a szappan két használat között, hogy ne váljon táptalajjá a mikroorganizmusok számára.

Fogkefe

Amikor a sörték megviseltnek látszanak, ideje lecserélni a kefét – ez rendszeres használat mellett legfeljebb három hónap alatt bekövetkezik. Legyen mindig otthon néhány tartalék darab, hogy ha elkopik, azonnal lecserélhesd.

Borotvafej

A borotvafejek minden használattal kopnak, a tompa pengék pedig megnövelik a sérülés és a baktériumfertőzések kockázatát. Néhány hetente érdemes lecserélni őket.

Pattanások elleni kencék

Azok a kozmetikumok, amelyeket nem használsz naponta, hajlamosak tovább a polcon maradni, mint kellene. A közvetlenül a pattanásokra kenhető pattanástalanító kozmetikumok szavatossági ideje 3-6 hónap, ez után a hatóanyaguk veszíteni kezd a hatékonyságából.

Fogfehérítő csíkok

A fogfehérítő szerek körülbelül egy év alatt járnak le. Ezután már nem olyan hatékonyak, és azzal sem tudod megőrizni a hatékonyságukat, ha a hűtőben tartod őket.

Naptej

Figyeld a flakonon a lejárati dátumot, de felbontás után egy évvel mindenképpen dobd ki. Ilyenkor ugyanis épp a fényvédő hatóanyagok károsodnak, így hiába kened be magad, leéghetsz.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Most jött a hír: Putyinnak lett igaza

origo.hu

Háborús hangulat van Brüsszelben

magyarnemzet.hu

Irán válaszán múlik, hogy kitör-e a harmadik világháború

ripost.hu

Hajtóvadászat Budapesten: Halálos közlekedési balesetet okozott a gyorsforgalmin, most üldözi a rendőrség

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Közel 100 új dolgozóra van szüksége a magyar Aldinak: ekkora fizetést ígérnek az újaknak

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

ripost.hu

Már tisztán látszik, gigantikus aszteroida száguld a Föld felé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

Elsóztad a levest? Ezt az egy trükköt jegyezd meg, mert megmentheted az ételt vele

OTTHONKA

Újlipótvárosi kislakás, összeköltözőknek!

OTTHONKA

Öt egyszerű trükk, így spórolhatsz a kertben

OTTHONKA

Ne dőlj be a napsütésnek, bánj óvatosan a kertben a növényeiddel!