4 éve

Lerágják a termésed a meztelencsigák? Így szabadulhatsz meg tőlük

Alattomosan, éjjel járnak be a kertbe, és mindent megrágnak, elpusztítanak. Ahol elszaporodnak, komoly anyagi kárt okoznak, szerencsére létezik néhány hatásos trükk ellenük. Ezekbõl mutatunk egy párat...

Szerző Ripost

Rengeteg munka van a konyhakerttel, minden háziasszony, hobbikertész örömmel figyeli, ahogy gyarapodik a hagyma, káposzta, saláta. Közben meg rengeteg kártevő áll lesben, a termésünkre pályázva. Ha sok a meztelencsiga, nem ritka, hogy mindent lerágnak néhány hét alatt az éhes szájak. Utánajártunk, milyen eszközökkel tartható távol ez a bestia.

1. Ismerd fel az ellenséget!

Nem mindegy, hogy a rendszeres látogatód házas, vagy meztelencsiga-e. Az éti csiga védett, csak a gyűjtési időszakban szabad összeszedni őket. Mivel mindkettő éjszaka szeret járni, így csak a nyomokból tudod kikövetkeztetni, melyikük tiszteli meg a növényeidet. A meztelencsigák nem válogatnak, minden növényt megrágnak, szeretik a répát, uborkát, zellert, szamócát. A házas csigák kevesebbel is beérik. Így ha nagy a pusztítás reggelre, vagyis minden növénykéden van rágásnyom, akkor  meztelencsigákkal van dolgod.

2. Hogyan ne irtsd a meztelencsigát?

 

A meztelencsigák ellen mindenképpen védekezned kell, mert mindent meg fognak enni egy idő után, különösképp, ha túl vannak szaporodva. Nem mindegy azonban, hogyan szabadulsz meg tőlük: vannak olyan hagyományos módszerek, amik hatékonyak, de kegyetlenül fájdalmas módon végeznek a csigákkal, ezeket kerüld el (sózás, ecet, mész, hamu).

3. Csalogatás finom illatokkal, majd csapdába ejtés

 

TLC Mini Farm (@tlcminifarm) által megosztott bejegyzés,

A gazdaboltok többségében kapható olyan csigacsapda, ami vonzó illattal csalogatja a csigákat az edényhez. Ugyanezt a hatást elérheted sörrel is: tölts meg félig egy edényt a kesernyés itallal, ásd be a földbe, és hagyd kint éjszakára. Ha sajnálod a sört, élesztős langyos víz is megteszi. A meztelencsigák imádják az illatát, sajnos nagyon is: 150 méterről is megérzik, így lehet hogy a szomszédos telkek csigáit is megismerheted. A folyadékos csapdákba a csigák belefulladnak. Arra figyelj, hogy úgy alakítsd ki, hogy a házas csigák ne tudjanak belemenni.

4. Mini kerítéssel vagy rézdróttal távol tarthatod őket!

 

 

A legtutibb, ha eleve be se mennek a kertedbe, vagy legalábbis az ágyásaid környékére. Drága, de hatásos megoldás, ha a növényeidet körbeveszed rézdróttal úgy, hogy a csiga se alatta, se felette ne tudjon átjutni. Ha csak a dróton keresztül vezet az út a növényhez, már nem fog próbálkozni. Ugyanis a dróton átmászni nagyon kellemetlen érzés a csiga hasának, és inkább máshol keres élelmet. Arra figyelj, nehogy bezárj a növény mellé akár egyet is a dróttal! Készíthetsz kerítést is az ágyások köré: 10-15 centi magas falat, aminek a pereme kívül visszahajlik 90-45 fokban. Ezen nem tud átmászni a csiga.

5. Ha van hozzá gyomrod, össze is szedegetheted őket

 

 

Undorító feladat, de hatásos: sötétedés után járd be a kertet elemlámpával és egy vödörrel, rengeteg kövér csigát összeszedhetsz pár óra alatt. Ha eltekintenél az éjszakai csigavadászattól, tegyél ki pár deszkadarabot éjjelre, alá nyers krumpliszeleteket. Reggel tele lesz csigával. Ugyanezt elérheted egy nedves fóliadarabbal is. Hogy utána mit csinálj a csigákkal, az jó kérdés: sokan az erdő szélére, patakpartra kiviszik őket, de van, aki forró vizet önt rájuk, hogy gyorsan és kíméletesen végezze ki őket.

6. Kérj segítséget, vesd be a természetes ellenséget!

Az indiai futókacsa nagyon hatékony a meztelencsigák felderítésében és elpusztításában: olyannyira, hogy Nagy-Britanniában vállalkozások adják bérbe őket csigák ellen. Nálunk is beszerezhető ez a különleges baromfi, ami nem tud ellenállni a csigáknak; érdemes tartani egy párat a ház körül!

 

Futókacsák csigázás közben#fürjike#futókacsa#futokacsa#meztelen csiga#runnerduck

Fürjike.hu (@furjike) által megosztott bejegyzés,

 

 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!