Létrehozva: 2016.05.12.

Májusi eső aranyat ér: ezért gyűjtsd össze magadnak!

Fogadjunk, eddig meg sem fordult a fejedben, hogy mennyi mindenre használhatod a teljesen ingyenes esõvizet. Most, hogy elõreláthatóan napokig szakadni fog, érdemes lenne edényekben felfognod és összegyûjtened az esõt! Mutatjuk, miért!

A májusi eső aranyat ér - tartja a mondás, és régen bizony ennek mindenki tudatában is volt.

Nem is olyan régen megbecsülték az ingyen vizet: nagyszüleink az ereszcsatornához gondosan odakészített edényekbe gyűjtötték az eső értékes cseppjeit. Néhány nagyobb zuhé után egy-egy család több száz liter vízre tehetett szert - ezt szomjoltáson kívül számos háztartási feladatra jelentett megoldást az esővíz. Hihetetlen, hogy manapság mennyire kihalt ez a köztudatból. Pedig a májusi eső valóban aranyat ér! Most ezekben az esős napokban ki is próbálhatod! Ha csak teheted, fogj be minél többet belőle. Rengeteg olyan jól zárható műanyag edény van már manapság, amely ennek a célnak tökéletesen megfelel. Szerezz be párat, tedd az eresz alá, és egy kicsit be tudsz segíteni a háztartásba is így. A legtutibb módszer szerint a ház oldalán futó ereszcsatorna közepébe lyukat vágva vezetik el a vizet egy nagy hordóba.

Ha az ereszcsatorna alá egy tartályt helyezel, amit egy kisebb emelvényre teszel, az is jó elképzelés. A tartály oldalára szerelhetsz csapot is, vagy akár szivattyút is tehetsz bele, így öntözéskor a kert távolabbi részébe is eljuttathatod egy slag segítségével a vizet. Kb. 30-40 nm tetőfelületről 1 köbméter vizet gyűjthetsz össze havonta.

Nemcsak vidéken van lehetőséged az esővíz összegyűjtésére. Akár panelház ablakpárkányára, teraszára kihelyezett lavór vagy nagyobb edény tökéletes megoldás lehet.

Hogy mire is jó az esővíz? Régen hajmosásra, mosásra és öntözésre használták. Az esővíz sokkal jobb, mint a vezetékes víz, mert lágyabb, nincs benne mész. Fényes, selymes lesz tőle a hajad, a növények pedig szintén meghálálják majd ezt a fajta gondoskodást.

Ha azt hinnéd, hogy a panelben nem veheted hasznát, akkor nagyot tévedsz. A virágaid, szobanövényeid, de legfőképpen az orchidea számára a legjobb "orvosság" a lágy esővíz. Ahhoz, hogy gyakran és hosszasan virágozzon az orchidea, legjobb ha mindig esővízzel öntözöd. De a többi növényed is hálás lesz az ilyen jellegű figyelmességért. 

Manapság fontos szempont a környezet kímélése és a vízdíj csökkentése is. Miért ne használnánk ki az esővizet, ha ingyen van? A természettől kapott víz ráadásul mentes mindenféle vegyszertől! Régen azért is mostak ezzel, mert a lágy esővízben hamarabb felhabzott a szappan, illatos és könnyű lett tőle a ruha.

Persze nem mindig teljesen tiszta az esővíz sem sajnos, mivel a nagyobb városok szennyezettsége, az összegyűlt piszkok ebbe is belekerül, de legtöbbször még így is sokkal egészségesebb, és olcsóbb, például öntözésre. Természetesen emberi fogyasztásra nem alkalmas! Ne idd meg!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

origo.hu

Kiderült, hogy mikor térhet vissza az Uber Budapestre

borsonline.hu

Lövéshangokra riadtak fel a szegediek, a város több pontján is észlelték a különös zajt

hirtv.hu

Háború Ukrajnában - Kiderült, valójában miért támadta meg Irán Izraelt + videó

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

Elsóztad a levest? Ezt az egy trükköt jegyezd meg, mert megmentheted az ételt vele

OTTHONKA

Újlipótvárosi kislakás, összeköltözőknek!

OTTHONKA

Öt egyszerű trükk, így spórolhatsz a kertben

OTTHONKA

Ne dőlj be a napsütésnek, bánj óvatosan a kertben a növényeiddel!