tóth gabi
Az elsõ tavaszi friss zöldségek egyike. De miért menjen kárba a levágott rész, amikor újra hagymád lehet belõle? Mutatjuk a trükköt!
Nemcsak finom, de nagyon egészséges is az újhagyma! Isteni a vacsorához, zsíros, körözöttes vagy vajas kenyér mellé.
Ha mindig szeretnél friss újhagymát rágcsálni a szendvicsed mellé, akkor nevelj magadnak! Akár egy kisebb cserépben a teraszon, vagy az ablakpárkányon, de akár egy pohár vízben is megnő a zsenge hagyma. A dolog sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint gondolnád! Megmutatjuk, hogy lesz véget nem érő újhagyma termésed!
Kicsit hosszabb darabot vágj le a hagyma végéből, mint azt egyébként tennéd (kb.2,5 cm). és fontos, hogy ezen a csonkon legyenek még vélhetően működő gyökerek.
A hagymavégeket állítsd egy pohár vízbe, lehetőleg a konyha egy kellőképpen benapozott részére. A poharat akár a szobába is beviheted, igazán kedves üde jelenség, ahogy napról napra növekszenek a kis hagymanövények levelei. Fontos, hogy a vizet naponta cseréld!
Legjobb azonban, ha a hagymavégeket ledugdosod a földbe, hisz így a víz mellett éltető tápanyagokat is fel tudnak szívni a cseperedő újhagymák. Nemcsak kertben működik ez a zseniális trükk, hiszen balkonládába, cserépbe is eldugdoshatod a hagymavégeket! Egy-két hét alatt kifejlődik a növény és akkor
újra friss zamatos, zsenge újhagymát rágcsálhatsz - saját termésből!
Ha szereted a finom hagymás ételeket, ezt mindenképpen kóstold meg!