Létrehozva: 2016.03.20.

A legjobb fűszernövénytrükk: bazsalikomerdőd lesz!

Elképesztõen jó ötlet, hogy fillérekbõl mindig friss bazsalikom illatozzon a konyhaablakodban!

Szerző Ripost

A bazsalikom gyökereztetése egyszerű technika, amivel akár évekre elláthatod magad  ezzel a csodálatos fűszernövénnyel! Mindenképpen megéri! Igazi kulináris élvezetben lehet részed, ha friss fűszernövénnyel főzöl, ízesítesz, de már azzal emeled ételeid színvonalát, ha a bazsalikom illatos zöld leveleivel díszíted őket tálaláskor.

A bazsalikom rendkívül egyszerűen szaporítható. Ablakpárkányodon akár egy egész ültetvényre való tövet kinevelhetsz!

Így lesz bőséges bazsalikomod:

Íme, a teendők:

  • Vásárolj be egy szép méretes, cserepes bazsalikomot.
  • Vágd le a szárakat a második hajtásnál.
  • A hajtásvégeket állítsd poharakba, minden pohárba 4-6 ágacskát tegyél. A poharakat világos és meleg , de nem közvetlen napsütötte helyre tedd.
  • A hajtások alatt kétnaponta cseréld a vizet.  Várj kb. 10-12 napot, míg meggyökeredzik.
  • Ha meggyökeresedett, ültetheted  cserepekbe.
  • Ha megeredt a bazsalikom és már egy egész bazsalikomdzsungel van a konyhádban, fantasztikus dolgokat készíthetsz belőle. A szaporított töveket akár ajándékba adhatod, ugyan csak egy apróság, mégis minden nő kivétel nélkül örül neki!

    Bazsalikomos ecetes öntet

    Hozzávalók:

  • 2 csésze bazsalikomlevél
  • ½ csésze rizsecet, de  tökéletes a  borecet, vagy citrom is
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • ½ csésze repceolaj
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál bors
  • Tedd az egészet a robotgépbe, és krémesre mixeld össze. Öntsd zárható edénybe és hűtőben tárold!

    Pesto

    Hozzávalók:

  • 1 csomag bazsalikom
  • 1 dl olíva olaj
  • 1 evőkanál fenyőmag
  • 5 dkg parmezán
  • só, bors
  • Így készítsd:

  • Vágd apróra a bazsalikomot.
  • Száraz serpenyőben pirítsd meg a fenyőmagokat. (Helyettesítheted napraforgóval, úgy sokkal olcsóbb!)
  • Tedd az összes hozzávalót egy aprítóba és turmixold krémesre.
  • Töltsd üvegbe,  hűtőszekrényben tárolva sokáig eláll.
  • Tésztákra, húsok mellé, de akár pirítósra kenve is kiváló!

    Jó tanácsok:

  • A vásárlást követő 10-12 órában hagyd a bazsalikomot a védőcsomagolásban, hogy a növény akklimatizálódni tudjon!
  • Ne adj neki sok vizet, de mindig legyen nedves a földje!
  • A meleg, világos helyet szereti, de óvd a tűző naptól!
  • Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek