NA NE!

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.17. 20:30

Közbelép a NASA, elkerülhetetlen az ütközés a száguldó aszteroidával

Most már biztos, hogy a kutatóknak rá kell jönniük, miként lehet eltéríteni a Föld felé száguldó objektumokat.

Szerző Ripost

Egy új fejezet kezdődött a bolygóvédelmi programok terén, amikor a Hera űrszonda elindult a Dimorphos nevű aszteroida felé. A Hera missziót az Európai Űrügynökség (ESA) vezeti, hogy tanulmányozza a NASA technikájának hatásait és megállapítsa, hogyan előzhetők meg a jövőbeni aszteroidaveszélyek. Az expedíció célja, hogy segítse a csillagászokat az aszteroidák összetételének és pályájának jobb megértésében, és fejlessze a fenyegető objektumok eltereléséhez szükséges technikákat.

Föld aszteroida
 A NASA dolgozik a veszély elhárításán. (Illusztráció: Pixabay)

Bár Dimorphos nem jelentett veszélyt a Földre, a NASA szándékosan célozta meg, hogy felmérje, képesek vagyunk-e megváltoztatni egy objektum irányát az űrben. A szakemberek szerint az aszteroida néhány méteres elmozdítása kulcsfontosságú szerepet játszik az elterelhetőségében. Amikor a Hera 2026-ban megérkezik Dimorphoshoz, megvizsgálja a becsapódás kráterét, és további információkat gyűjt arról, hogyan reagált az aszteroida az ütközésre. Ez azért fontos, mert az aszteroidák különböző összetételűek lehetnek, ami eltérő választ eredményez az ütközések során. Ezek az adatok segítenek a tudósoknak jobban megérteni az aszteroidák fizikai-kémiai tulajdonságait, és finomítani az aszteroidák elterelésére vonatkozó eljárásokat.

Bár kicsi az esélye annak, hogy egy aszteroida eltalálja a Földet, az olyan nagy méretű objektumokat, amelyek ilyen eseményeket okozhatnak, viszonylag könnyű felfedezni, de a kisebbek nehezebben észlelhetők, ugyanakkor jelentős pusztítást okozhatnak - írja az ecoticias.com. A Hera misszió célja, hogy megbízható módszereket dolgozzon ki az ilyen kisebb objektumok követésére és elkerülésére, növelve az esélyünket az aszteroidák időbeni elhárítására.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek