Nekimentek az árvízi töltésen Lehel-kürtjével sétálgató Magyar Péternek

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző P. E.

Létrehozva: 2024.09.14.

Figyelmeztetést adott ki a NASA: felhőkarcoló méretű, potenciálisan veszélyes aszteroida száguld felénk

Felhőkarcoló méretű „potenciálisan veszélyes” aszteroida érkezik a Föld közelébe a jövő héten – figyelmeztet a NASA.

A NASA szerint a jövő héten egy felhőkarcoló méretű „potenciálisan veszélyes” aszteroida száguld majd el bolygónk mellett. A 2024 ON elnevezésű aszteroida várhatóan 620 000 mérföldön belül érkezik a Föld közelébe szeptember 17-én, kedden.  

Föld aszteroida
Fotó: Pixabay / Fotó: Pixabay

A 2024 ON átmérője 721 és 1575 láb (220 és 480 méter) között van – vagyis közel akkora lehet, mint a New York-i One World Trade Center. Ahogy elrepül a Föld mellett, 8,8 km/s sebességgel, azaz 19 685 mérföld/órával halad majd – nagyjából a hangsebesség 25-szörösével. 

Az aszteroida „potenciálisan veszélyes”, bár szerencsére várhatóan nem jelent veszélyt bolygónkra és lakóira. Egy aszteroida akkor tekinthető „potenciálisan veszélyesnek”, ha a Földtől 0,05 csillagászati ​​egység (4,65 millió mérföld) távolságon belül van, és átmérője meghaladja a 140 métert. 

Annak ellenére, hogy közeledésekor több mint kétszer távolabb lesz a Holdnál, az aszteroida földközeli objektumnak (NEO) van besorolva, és az űrügynökség nyomon követi. 

"A NEO-k üstökösök és aszteroidák, amelyeket a közeli bolygók gravitációs vonzása olyan pályára lökött, amely lehetővé teszi számukra, hogy belépjenek a Föld közelébe" - mondta a NASA.

"Jelenleg vízjégből és beágyazott porrészecskékből áll, az üstökösök eredetileg a hideg külső bolygórendszerben, míg a sziklás aszteroidák többsége a melegebb belső Naprendszerben, a Mars és a Jupiter pályái között alakultak ki."

Sajnos ez az aszteroida túl kicsi lesz ahhoz, hogy szabad szemmel, vagy akár egy átlagos teleszkóppal is lássuk.  A legfeljebb 1575 láb átmérőjű 2024 ON valójában csekély a legnagyobb ismert aszteroidához, a Cereshez képest, amely 580 mérföld átmérőjű (több mint 3 millió láb). 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek