Létrehozva: 2017.06.18.

Tönk­re­te­szi a lá­tást a mobil: Ve­szély­ben a gye­re­kek!

A szá­mí­tó­gép, de kü­lö­nö­sen a mo­bil­te­le­fon kis kép­er­nyõje tönk­re­te­szi a lá­tást. Kü­lö­nö­sen nagy ve­szély­ben van­nak a gye­re­kek, akik ma már jó­sze­ré­vel mo­bil­lal a ke­zük­ben szü­let­nek. Egy ala­pít­vány a lát­sze­ré­szek szö­vet­sé­gé­vel ak­ciót in­dí­tott: egy­elõre ezer hát­rá­nyos hely­zetû gye­rek­nek biz­to­sí­ta­nak szem­üve­get.

Riasztó változást hozott magával a technika fejlődése: az emberiség fokozatosan elveszíti a látását! Az elmúlt 15 évben az egész világon drámaian megnőtt a rövidlátók száma, és a változás hazánkban is hasonló. Ázsiában az emberek 70 százaléka, Európában a lakosság negyede nem lát jól. Azt, hogy ez a mobiltelefon és a számítógép alkalmazás eredménye, mutatja, hogy minél nagyobb egy országban ezen eszközök használata, annál rosszabb a lakosság látása: Kelet-Ázsiában már minden gyerek szemüveges!

Magyarországon az elmúlt öt évben ötmillió szemüveg talált gazdára, és átlagosan háromhavonta cserélik a lencsét, ami elég gyors látásromlásra utal. A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint a felnőtt népesség fele valamilyen látási nehézséggel küzd, de sokan észre sem veszik, mert fokozatosan hozzászoknak, hogy rosszabbul látnak, és nem járnak szemorvoshoz. Ha ez így folytatódik, akkor 2050-re az emberiség fele rövidlátó lesz. Elsősorban az életmód változások állnak a háttérben.

A túlzott számítógép- és mobilhasználat hozzájárul a rövidlátás kialakulásához

– jelentette ki a %Ripost%-nak dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója. – "Aki rövidlátó, annak tovább rontja a látását. Ha pedig az elektronikus eszközöket a továbbiakban is így használjuk, akkor a következő generáció nem idős korára, hanem már fiatal felnőttként rövidlátó lehet."

A szemészek arra figyelmeztetnek, hogy a szülőket is felelősség terheli a látásromlásért. A gyerekek egyre többször néznek közelre, a mobilon, tableten kicsik a betűk, az ábrák, erőltetik a szemüket. Ráadásul ezt észre sem veszik, mert a szemizmok automatikusan dolgoznak. Csak abból tudhatja az ember, hogy túlerőltette a szemét, ha estére már nem lát élesen, és megfájdul a feje. A gyerekek erre ritkán panaszkodnak, a szemük erőlködik, hogy korrigáljon, és a látásromlás sokszor észrevétlen marad. Ezért kell rendszeresen szemorvoshoz vinni őket.

A szülő felelőssége

Dr. Nagy Zoltán Zsolt azt javasolja, hogy a szülők figyeljenek oda, mennyit használja a gyermekük az elektronikus eszközöket, beleértve a televíziót, és ösztönözzék őket sportolásra, arra, hogy friss levegőn legyenek, mozogjanak.

Különösen most, a szünidőben fontos, hogy ne legyenek egész nap a bezárt lakásban, ahol egyetlen szórakozásuk a telefon, a számítógép, a televízió. Tíz éves korig ajánlatos, hogy naponta másfél óránál többet ne számítógépezzenek, mobilozzanak. Azt követően is legalább fél óránként pihentetni kell a szemet, néhány percig öt méternél távolabbra tekinteni.

Ezer gyerek kap ingyen szemüveget

2010 óta csak hat dioptria felett jár a szemüvegre TB-támogatás. Pénzbe kerül az utazás a szemorvoshoz, optikushoz. Ezért sok hátrányos helyzetű gyermek marad szemüveg nélkül. A Gyermekétkeztetési Alapítvány és a Magyar Látszerész Szövetség összefogott, hogy orvosolja ezt.

A legnagyobb gond a falvakban a szemorvoshiány. Messzebb van csak orvos, ahová 2-3 hónappal későbbre kapnak időpontot a gyerekek

– mondja Barát József, az alapítványi program vezetője.

- A Szemészeti Klinikával együtt azon dolgozunk, hogy szemorvosokat vigyünk ezekbe a falvakba, főleg Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ha egy gyerek nem lát jól, az egy életre megbélyegzi őt. Lemarad a tanulásban, ez pedig további nehézségekhez vezet – indokolja a segítségnyújtást Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

Eddig háromszáz gyerek kapott ingyenesen szemüveget, és még hétszázra van keret. Mindenképpen szeretnék tovább folytatni a programot.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

ripost.hu

„Isten veled” - súlyos döntést hozott a Házasság első látásra szerelmespárja

borsonline.hu

Fekete péntek: meghalt a legendás rockzenekar utolsó nagyágyúja

hirtv.hu

Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

ripost.hu

Most jött: brutális baleset és dugó az M7-esen, zajlik a mentés

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-