Szoboszlai Dominik
Mi alapján választasz tojást? Tudod-e, hogy a barna vagy a fehér héjú a nyerõ? Van-e az eltérõ héjszínû tojások között érdemi különbség?
Egyik tojás olyan, mint a másik? A kérdésre nem is olyan egyszerű válaszolni!
Sütés-főzés közben nem érződik érdemi különbség. A barna héjú tojás nem kisebb vagy nagyobb a fehérnél, a fehér héjú tojásból ugyanúgy készül a rántotta, mint a barna héjú tojásból. A héjuk egyformán kemény, nincs több vagy kevesebb fehérje egyikben vagy másikban. Akkor mégis mi lehet a különbség? Mi alapján döntsünk a piacon vagy a szupermarketben?
Hosszas kutakodás után arra jutottunk, hogy a tojáshéj színe elsősorban attól függ, milyen tyúk tojta. A fehér tollazatú tyúk ugyanis fehér tojást, míg a barna tollazatú barna héjú tojást tojik. És ezen a ponton kezd érdekes lenni a tojás-kérdés.
Ugyanis a barna tollazatú tyúkok táplálékigénye magasabb, többet esznek, míg a fehérek kevesebb kukoricával vagy táppal is beérik. Kevesebb takarmányból, rövidebb idő alatt nő meg a testük adott súlyúra, hamarabb kezdenek tojni is. Vagyis ez utóbbit, azaz a fehér tollú csirkét jobban megéri nagyobb mennyiségben tenyészteni.
Ez lehet az oka annak, hogy a több száz, vagy több ezer csirkét nevelő telepeken jellemzően fehér színű tyúkokat rejtenek a ketrecek, míg a vidéki portákon szinte csak barna tollú tyúkokat látunk kapirgálni. Jó eséllyel nem lövünk mellé, ha kijelentjük,
az ilyen tojás beltartalmi értéke - ide értve a vitaminokat, ásványi anyagokat - szinte biztosan jobb. Így érdemesebb ezeket vásárolnod, ha odafigyelsz az egészséges táplálkozásra!
A tojáshéjak között nincs különbség. Ha valaha úgy érezted, hogy az egyik héj keményebb mint a másik, az a tyúk kora és nem a színe miatt van. A fiatalabb tyúk keményebb tojást tojik, míg az öregebb tyúk tojásán vékonyabb a héj.
Érdekes módon a tojás árának alakulását erősen befolyásolja maga a méret, miközben arról csak sejtésünk lehet, hogy valójában milyen körülmények között tojta a tyúk. Ezért sokszor jobban járhatsz a kisebb méretű, de barna héjú tojással, mint a csábítóan nagy, fehér héjúval. Ezzel persze nem azt állítjuk, hogy fehér tollú csirke még sosem kapirgált baromfi udvaron...
Tipp:
Tojás mindig legyen a konyhádban! Nagy segítség, ha hirtelen éhezik meg a család. A tojásos ételek gyorsan készülnek és nagyon finomak, a legjobb, hogy a főétkezést is pikk-pakk meg lehet oldani velük. De a tojás lehet egy tökéletes napindító, vagy könnyű ebéd zöldséggel párosítva. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb sütemény alapja is éppen a tojás.