8 éve

A nagy tojás-dilemma: fehér legyen a héja vagy barna?

Mi alapján választasz tojást? Tudod-e, hogy a barna vagy a fehér héjú a nyerõ? Van-e az eltérõ héjszínû tojások között érdemi különbség?

Egyik tojás olyan, mint a másik? A kérdésre nem is olyan egyszerű válaszolni!

Sütés-főzés közben nem érződik érdemi különbség. A barna héjú tojás nem kisebb vagy nagyobb a fehérnél, a fehér héjú tojásból ugyanúgy készül a rántotta, mint a barna héjú tojásból. A héjuk egyformán kemény, nincs több vagy kevesebb fehérje egyikben vagy másikban. Akkor mégis mi lehet a különbség? Mi alapján döntsünk a piacon vagy a szupermarketben?

Depi csirke - boldog csirke

Hosszas kutakodás után arra jutottunk, hogy a tojáshéj színe elsősorban attól függ, milyen tyúk tojta. A fehér tollazatú tyúk ugyanis fehér tojást, míg a barna tollazatú barna héjú tojást tojik. És ezen a ponton kezd érdekes lenni a tojás-kérdés.

Ugyanis a barna tollazatú tyúkok táplálékigénye magasabb, többet esznek, míg a fehérek kevesebb kukoricával vagy táppal is beérik. Kevesebb takarmányból, rövidebb idő alatt nő meg a testük adott súlyúra, hamarabb kezdenek tojni is. Vagyis ez utóbbit, azaz a fehér tollú csirkét jobban megéri nagyobb mennyiségben tenyészteni.

Ez lehet az oka annak, hogy a több száz, vagy több ezer csirkét nevelő telepeken jellemzően fehér színű tyúkokat rejtenek a ketrecek, míg a vidéki portákon szinte csak barna tollú tyúkokat látunk kapirgálni. Jó eséllyel nem lövünk mellé, ha kijelentjük,

a barnább héjú tojásokat egészségesebben élő tyúkok tojják,

az ilyen tojás beltartalmi értéke - ide értve a vitaminokat, ásványi anyagokat - szinte biztosan jobb. Így érdemesebb ezeket vásárolnod, ha odafigyelsz az egészséges táplálkozásra! 

A barna tojásnak keményebb a héja?

A tojáshéjak között nincs különbség. Ha valaha úgy érezted, hogy az egyik héj  keményebb mint a másik,  az a tyúk kora és  nem a színe miatt van. A fiatalabb tyúk keményebb tojást tojik, míg az öregebb tyúk tojásán vékonyabb a héj.

Ne hagyd magad becsapni!

Érdekes módon a tojás árának alakulását erősen befolyásolja maga a méret, miközben arról csak sejtésünk lehet, hogy valójában milyen körülmények között tojta a tyúk. Ezért sokszor jobban járhatsz a kisebb méretű, de barna héjú tojással, mint a csábítóan nagy, fehér héjúval. Ezzel persze nem azt állítjuk, hogy fehér tollú csirke még sosem kapirgált baromfi udvaron... 

Tipp:

Tojás mindig legyen a konyhádban!  Nagy segítség, ha hirtelen éhezik meg a család. A tojásos ételek gyorsan készülnek és nagyon finomak, a legjobb, hogy a főétkezést is pikk-pakk meg lehet oldani velük. De a tojás lehet egy tökéletes napindító, vagy könnyű ebéd zöldséggel párosítva. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb sütemény alapja is éppen a tojás.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Régóta várt hatalmas fejlesztés kezdődhet az ország egyik legforgalmasabb főútján

origo.hu

Újabb háború törhet ki, teljesen eltűnhet ez az ország

borsonline.hu

Lassan nyoma sincs a régi Kulcsár Edinának: egyre jobban hasonlít G.w.M exére

vg.hu

Elképedtek Békésben a betakarítók, mennyit kapnak a napraforgóért

ripost.hu

Liu Shaoang hosszú hallgatás üzent Kínából

mandiner.hu

Exkluzív: felfüggesztették a parlamentben alvó telexes újságíró belépését az Országházba

origo.hu

Itt a lelepleződés: véletlenül beismerték az amerikaiak, hazudtak a háborúról

mindmegette.hu

Horrorvágóhidat és húsboltot zártak be Csongrádban: még a mennyezet is mocskos volt - Videó

she.life.hu

Nem várt problémákat okozhat a tanévkezdés miatti stressz(x)

life.hu

Minden létező gyógymódot kipróbáltál, időről időre mégis visszatér?

life.hu

A Lidl többet ad – az árstopnak vége, ám az áruházlánc továbbra is segíti a családokat(x)

life.hu

Mozgásszervi panaszok? A BMM ortopéd és reumatológus szakorvosai segítenek(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-