7 éve

A nagy tojás-dilemma: fehér legyen a héja vagy barna?

Mi alapján választasz tojást? Tudod-e, hogy a barna vagy a fehér héjú a nyerõ? Van-e az eltérõ héjszínû tojások között érdemi különbség?

Egyik tojás olyan, mint a másik? A kérdésre nem is olyan egyszerű válaszolni!

Sütés-főzés közben nem érződik érdemi különbség. A barna héjú tojás nem kisebb vagy nagyobb a fehérnél, a fehér héjú tojásból ugyanúgy készül a rántotta, mint a barna héjú tojásból. A héjuk egyformán kemény, nincs több vagy kevesebb fehérje egyikben vagy másikban. Akkor mégis mi lehet a különbség? Mi alapján döntsünk a piacon vagy a szupermarketben?

Depi csirke - boldog csirke

Hosszas kutakodás után arra jutottunk, hogy a tojáshéj színe elsősorban attól függ, milyen tyúk tojta. A fehér tollazatú tyúk ugyanis fehér tojást, míg a barna tollazatú barna héjú tojást tojik. És ezen a ponton kezd érdekes lenni a tojás-kérdés.

Ugyanis a barna tollazatú tyúkok táplálékigénye magasabb, többet esznek, míg a fehérek kevesebb kukoricával vagy táppal is beérik. Kevesebb takarmányból, rövidebb idő alatt nő meg a testük adott súlyúra, hamarabb kezdenek tojni is. Vagyis ez utóbbit, azaz a fehér tollú csirkét jobban megéri nagyobb mennyiségben tenyészteni.

Ez lehet az oka annak, hogy a több száz, vagy több ezer csirkét nevelő telepeken jellemzően fehér színű tyúkokat rejtenek a ketrecek, míg a vidéki portákon szinte csak barna tollú tyúkokat látunk kapirgálni. Jó eséllyel nem lövünk mellé, ha kijelentjük,

a barnább héjú tojásokat egészségesebben élő tyúkok tojják,

az ilyen tojás beltartalmi értéke - ide értve a vitaminokat, ásványi anyagokat - szinte biztosan jobb. Így érdemesebb ezeket vásárolnod, ha odafigyelsz az egészséges táplálkozásra! 

A barna tojásnak keményebb a héja?

A tojáshéjak között nincs különbség. Ha valaha úgy érezted, hogy az egyik héj  keményebb mint a másik,  az a tyúk kora és  nem a színe miatt van. A fiatalabb tyúk keményebb tojást tojik, míg az öregebb tyúk tojásán vékonyabb a héj.

Ne hagyd magad becsapni!

Érdekes módon a tojás árának alakulását erősen befolyásolja maga a méret, miközben arról csak sejtésünk lehet, hogy valójában milyen körülmények között tojta a tyúk. Ezért sokszor jobban járhatsz a kisebb méretű, de barna héjú tojással, mint a csábítóan nagy, fehér héjúval. Ezzel persze nem azt állítjuk, hogy fehér tollú csirke még sosem kapirgált baromfi udvaron... 

Tipp:

Tojás mindig legyen a konyhádban!  Nagy segítség, ha hirtelen éhezik meg a család. A tojásos ételek gyorsan készülnek és nagyon finomak, a legjobb, hogy a főétkezést is pikk-pakk meg lehet oldani velük. De a tojás lehet egy tökéletes napindító, vagy könnyű ebéd zöldséggel párosítva. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb sütemény alapja is éppen a tojás.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kim Dzsong Un rendkívüli bejelentést tett

origo.hu

Drasztikus változás jön az időjárásban

borsonline.hu

Tragikus hirtelenséggel meghalt a Doktor Balaton és az Argo színésze

hirtv.hu

Dráma: Meglazult a szúnyogháló, több métert zuhant a mélybe egy 7 éves gyermek

ripost.hu

Szerelem a láthatáron: erre a három csillagjegyre még a nyáron ráköszönt a boldogság

vg.hu

Újabb csapás érte Joe Bident

vg.hu

Péntektől váratlanul olcsóbb lesz az üzemanyag

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. július 8.: a Skorpió szinte átlát másokon, a Bak szembenéz a félelmeivel

ripost.hu

Komoly tervek: erre készül a pasijával Gáspár Virág

ripost.hu

Egy szál semmiben pózol az újdonsült szingli magyar énekesnő

ripost.hu

Ide költözött a börtönből szabadult Fekete Dávid